Wednesday, November 10, 2010

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας


Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας


Tο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ακόμη και αν ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερος του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών για το μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε σε 27,15 δισεκατομμύρια δολάρια για το μήνα από 16,9 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το εμπορικό πλεόνασμα ήταν ελαφρά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο στα 26,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,35% για το μήνα, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 22,9%.

Μάλιστα, και όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς το πλεόνασμα «ρίχνει» περισσότερα κεφάλαια στην γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία, η κεντρική τράπεζα κάλεσε κάποια από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ως αποθεματικά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ρευστότητα.

Το «επίμονο» εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και το υποτιμημένο εθνικό της νόμισμα, εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της χώρας και των εμπορικών της εταίρων, και περιπλέκει τη νομισματική πολιτική της Κίνας, καθώς ενισχύεται ο πληθωρισμός.

Το πλεόνασμα, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φέτος, ήταν υψηλότερο από τα 25 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.



source: capital.gr

No comments:

Share |