Wednesday, December 31, 2008

Ράλι 14% κατέγραψε το αργό- Πτώση 54% σε ετήσια βάση

Ράλι 14% κατέγραψε το αργό- Πτώση 54% σε ετήσια βάση

"Ράλι" ανόδου κατέγραψε το αργό, καταφέρνοντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε επί διημέρου, και το οποίο εντάθηκε προσωρινά μετά την ανακοίνωση για αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων του αργού καθώς η κρίση περιορίζει τη ζήτηση. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 14% στα 44,60 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση από την αρχή της χρονιάς ανήλθε σε 54%, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 1983 όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του και η πρώτη από το 2001 όταν είχε υποχωρήσει κατά 26%. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο, όταν και είχε σημειώσει τα ιστορικά υψηλά των 147 δολαρίων, το αργό υποχώρησε κατά 75%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 9,79% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του έκλεισε στα 41,61 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού της εβδομάδας που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 318,7 εκατ. Βαρέλια, κατά 500.000 βαρέλια υψηλότερα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1.75 εκατ. Δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε νέα πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα θεμελιώδη παραμένουν εξαιρετικά «bearish» και αναμένουν και νέα δυσοίωνα στοιχεία την επόμενη χρονιά καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Mizuho Investors Securities βλέπει την τιμή του πετρελαίου στα 25 δολάρια το βαρέλι μέρει το τέλος της επόμενης χρονιάς και επισημαίνει ότι θα προηγηθεί ένα σύντομο ράλι στις αρχές του 2009.

Οι αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στα 60 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά, καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής, προκειμένου αντισταθμίσει τη σημαντική κάμψη που έχουν καταγράψει οι πετρελαϊκές τιμές, εξαιτίας της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης. Κάνουν λόγο για αύξηση 52% σε σχέση με τις σημερινές τιμές που το αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 39 δολάρια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |