Wednesday, December 31, 2008

Περισσότερες θέσεις εργασίας στις εισηγμένες

Περισσότερες θέσεις εργασίας στις εισηγμένες


Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (77 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Στη διατήρηση ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας «εμμένουν» οι εισηγμένες εταιρείες, παρά την ύφεση που παρατηρείται τελευταία και τη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού του εργασιακού κόστους.

Όπως φαίνεται από δείγμα 267 εισηγμένων εταιρειών τα στοιχεία των οποίων συγκέντρωσε η «N», στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε ετήσια βάση οι επιχειρήσεις όχι μόνο διατήρησαν τις θέσεις εργασίας, αλλά τις αύξησαν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν συγκρίνοντας τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν το τέλος Σεπτεμβρίου κατά τις χρήσεις 2007 και 2008, οι θέσεις εργασίες αυξήθηκαν πάνω από 43.000, ξεπερνώντας πλέον το μισό εκατομμύριο φέτος από 458 χιλιάδες που ήταν πέρυσι.

Όμως, παρά την αύξηση του εργατικού δυναμικού και παρά τον τζίρο που αποδεδειγμένα πρόσφερε στους εισηγμένους ομίλους, η εργασία αυτή δεν μεταφράστηκε σε κέρδη, για την πορεία των οποίων δεν ευθύνεται όμως η λιγότερη δουλειά των εργαζόμενων, αλλά άλλοι παράγοντες που ψαλίδισαν τα περιθώρια λειτουργικών κερδών.

Τα στοιχεία για τις 267 εταιρείες δείχνουν πως οι πλειονότητα των ομίλων, το διάστημα Οκτωβρίου 2007-Σεπτεμβρίου 2008, εμφάνισε σημαντική αύξηση εργαζόμενων. Μάλιστα από το σύνολο των εταιρειών αυτών, μόνο το 35% περίπου επιδόθηκε σε μείωση των θέσεων εργασίας, κι αυτές ήταν σε περιορισμένη έκταση.

Όπως γνωρίζουμε, η κοινή επιχειρηματική λογική εμμένει σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στις παραγωγικές μονάδες της ελληνικής βιομηχανίας ή στις αναδιαρθρώσεις των ομίλων για οικονομίες κλίμακος και περικοπές, καθώς η διατήρηση πολλών θέσεων δεν συνεπάγεται τη βελτίωση μεγεθών.

Παρ' όλα αυτά όμως παρατηρείται πως οι εισηγμένοι όμιλοι αποτελούν τους μεγαλύτερους εργοδότες κάτι που μπορεί να σημαίνει και διαφορετικής ποιότητας πλέον δυναμικό.

Μια ακόμη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι οι ελληνικοί όμιλοι που εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων τους, προχώρησαν σε σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, προσφέροντας θέσεις εργασίας όμως κυρίως εκτός συνόρων.

Έτσι τα στοιχεία για αρκετούς από αυτούς τους ομίλους, ίσως να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα, καθώς μέσα στη διετία 2007-2008 υπήρξαν κάποιες εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό, οι οποίες προσέθεσαν αντίστοιχα νέους εργαζόμενους.

Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι και το επενδυτικό πρόγραμμά τους είναι προσανατολισμένο εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως για παράδειγμα των τραπεζών, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες όμως δεν είναι ελληνικές.

Μέσα στο διάστημα που μελετάται επίσης, κάποιες επιχειρήσεις, όπως από τον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου, τις τράπεζες και γενικά επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στο retail, δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας μέσω της επέκτασης των δικτύων τους. Είθισται το γεγονός αυτό να συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ δεν μεταφράζεται και σε ανάλογη πορεία των κερδών.

Αντίθετα σημαντικές πιέσεις στις θέσεις εργασίας εντοπίζονται σε κάποιες επιχειρήσεις συμφερόντων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπου αποτελούν και το βασικό αντικείμενο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ [DEHr.AT] και ο όμιλος της Αγροτικής περιόρισαν τους εργαζομένους τους μέσα στο δωδεκάμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, μειώνοντας παράλληλα και το αντίστοιχο κόστος. Στην παραπάνω όμως περίπτωση δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται και εποχιακοί υπάλληλοι για να καλύψουν ανάγκες των παραπάνω ομίλων.

Αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του σχεδόν, αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προχώρησαν σε σημαντικές κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι έχουν αυξήσει πολύ το προσωπικό τους. Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , Coca Cola 3E, Alpha Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , KAE, Folli Follie [FOLr.AT] , Eurobank [EFGr.AT] , Vivartia και Marfin Fin. Group αύξησαν περίπου κατά 28 χιλιάδες τους εργαζόμενούς τους.

Φυσικά, όπως αναφέρθηκε κάποιες θέσεις αφορούν σε θυγατρικές στο εξωτερικό, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και σε επίπεδο μητρικών εταιρειών υπήρξαν επενδύσεις σε έμψυχο δυναμικό. Ειδικότερα οι περισσότερες τράπεζες, σημείωσαν συνολικά αύξηση προσωπικού κατά 3.500 άτομα.

Συνολικά επίσης οι εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη FTSE 20, απασχολούν λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των εργαζομένων από τις 267 εισηγμένες.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι θέσεις εργασίας αριθμητικά, δεν σημαίνουν ότι έχουν και το ανάλογο κόστος. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από υψηλόβαθμα στελέχη με μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ κάποιες άλλες απλά για ανειδίκευτους εργάτες. Έτσι οι συγκρίσεις που γίνονται δεν είναι ιδιαίτερα καθοριστικές, χωρίς φυσικά να μειώνεται πολύ η σημασία τους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |