Wednesday, December 31, 2008

H μεγαλύτερη κάμψη της στερλίνας

H μεγαλύτερη κάμψη της στερλίνας

Με τις γενναιότερες μειώσεις επιτοκίων και τα πιο απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών, η στερλίνα [GBP=X] αναμένεται σύντομα να υποχωρήσει στην απόλυτη ισοτιμία της με το ευρώ [EUR=X] για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος.

To ευρώ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο κατά 13% έναντι του βρετανικού νομίσματος, καθώς η οικονομία της Βρετανίας επιδεινώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από τις οικονομίες των 15 κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να ανταποκριθεί στις δυσμενείς συνθήκες με μεγάλες μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο η στερλίνα δεν έχει εξασθενήσει μόνο έναντι του ευρώ, αλλά έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη κάμψη όλων των εποχών. Χθες το ενιαίο νόμισμα διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στις 98 πένες, αν και τη Δευτέρα ενδοσυνεδριακά ανήλθε κάτω από τις 97 πένες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5%. Μεγάλες πιέσεις στη στερλίνα ασκούν παράλληλα και οι ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος του δημόσιου τομέα, το οποίο έχει διογκωθεί λόγω της μαζικής διάσωσης των τραπεζών. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι ένα εξασθενημένο νόμισμα αποτελεί παραδοσιακά καλό νέο για τους εξαγωγείς της χώρας, τα προϊόντα των οποίων γίνονται άκρως ανταγωνιστικά.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |