Wednesday, December 31, 2008

Χρειάζεται ρευστό η Eurocypria

Χρειάζεται ρευστό η Eurocypria


Επαφές με τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα για να εξασφαλίσει τα κονδύλια τα οποία αποτελούν το απαραίτητο οξυγόνο επιβίωσης της κρατικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, Eurocypria, ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα μετά το διορισμό του, ο εκτελεστικός της πρόεδρος, Λευτέρης Ιωάννου.

«Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Eurocypria αντιμετωπίζει σοβαρά και άμεσα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν πιεστικές ανάγκες πληρωμών οι οποίες πρέπει να καταβληθούν τις επόμενες μέρες και ήδη ο νέος πρόεδρος ξεκινά σειρά επαφών με τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα για να εξασφαλιστούν, αν είναι δυνατόν, δάνεια για την εταιρεία, για να μπορέσει ακριβώς να καλύψει αυτές τις πιεστικές ανάγκες.», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Ιωάννου, με το μέχρι χθες μη εκτελεστικό πρόεδρο Λάζαρο Σαββίδη και με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ζημιογόνας εταιρείας.

Εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης προς την Eurocypria, ο κ. Σταυράκης υπέδειξε τη σημαντική συμβολή της στο τουριστικό προϊόν υπογραμμίζοντας ότι είναι «αδιανόητο σε μια εποχή που υπάρχουν πιέσεις για παραχώρηση επιπρόσθετων κινήτρων ώστε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα, η κυβέρνηση να μη στηρίξει την Eurocypria η οποία μεταφέρει στην Κύπρο περίπου 300 χιλ. τουρίστες ετησίως, το 15% δηλαδή των τουριστικών αφίξεων».

Επιπλέον, εξήγησε, ότι η όποια οικονομική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, που ανήκει 100% στην κυβέρνηση, θα πρέπει κατά πρώτο λόγο, να ανταποκρίνεται στα θεσμικά πλαίσια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά δεύτερο λόγο, να μη δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά καθώς χρήματα των φορολογουμένων θα καλούνται συνεχώς να καλύπτουν τις ζημιές της εταιρείας».

Κληθείς να απαντήσει ποιο αίτημα θα προβληθεί προς την ΕΕ, ώστε να δώσει το πράσινο φως για οικονομική ενίσχυση της εταιρείας, ο υπουργός απάντησε ότι θα υποδειχθεί έντονα το χαμηλό κεφάλαιο της τάξης των €8 χιλ. με το οποίο ξεκίνησε η εταιρεία που είχε και ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών και προβλημάτων στη ρευστότητα της.

Ένα άλλο επιπρόσθετο επιχείρημα, σημείωσε είναι και το γεγονός ότι απαγορεύονται οι πτήσεις των κυπριακών αεροπλάνων πάνω από την Τουρκία με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κόστα τους, λόγω των μακρινών αποστάσεων που αναγκάζονται να διανύουν. Άρα, όπως πρόσθεσε, η ΕΕ στο πλαίσιο του ίσου ανταγωνισμού θα πρέπει να καλύψει την ζημιά που υφίσταται η Eurocypria.

Λέγοντας αυτά, ο κ. Σταυράκης, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο νέο εκτελεστικό πρόεδρο, ο οποίος όπως ανέφερε ήταν η δική του επιλογή προς τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ο κ. Ιωάννου με σωστή και οργανωμένη δουλειά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και επιβίωση της εταιρείας στους πραγματικά δύσκολους καιρούς που έρχονται».

Ο κ. Σταυράκης δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει τον απερχόντα μη εκτελεστικό πρόεδρο Λάζαρο Σαββίδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες του προς την εταιρεία.
Κληθείς επίσης να απαντήσει εάν η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιδέα για ανάθεση της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή – σκέψη που εκφράστηκε επανειλημμένα από την ίδιο – εξήγησε ότι «ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να γίνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρεία».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σενάριο απολύσεων, ο κ. Υπουργός είπε: «Όχι. Αυτή τη στιγμή με τη στήριξη της Κυβέρνησης, με την αλλαγή που γίνεται και τα μέτρα που θα ληφθούν, δεν προβλέπεται απόλυση προσωπικού της Eurocypria».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννου, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του αλλά και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών και τον απερχόμενο πρόεδρο της Eurocypria, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο: «Είναι το δυσκολότερο έργο το οποίο αναλαμβάνω αλλά πιστεύω ότι είναι μια πρόκληση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε λόγω της σοβαρής προσφοράς της εταιρείας στην οικονομία του τόπου», ανέφερε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |