Thursday, December 9, 2010

Κύπρος: Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο


Κύπρος: Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (AFP) – Ανάπτυξη 1,8% εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο η κυπριακή οικονομία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό και τον τραπεζικό κλάδο.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,6%, επίδοση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Το ποσοστό ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 0,5%, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

“Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην οικονομία, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, οφείλεται στην καλύτερη απόδοση του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και των τραπεζικών δραστηριοτήτων,” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

“Ο κλάδος των υπηρεσιών (δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση και υγεία,) συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα ενώ οι κατασκευές παραμένουν αρνητικός παράγοντας.”

Το περασμένο έτος ο τουρισμός εμφάνισε πτώση 16,7% ενώ οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα κατέγραψαν “βουτιά”.

Τα έσοδα από τον τουρισμό για τους πρώτους εννέα μήνες εμφάνισαν αύξηση 3,1% στα 1,27 δισ. ευρώ. Με τον τουρισμό και τις κατασκευές να συνεισφέρουν περίπου το 30% του ΑΕΠ, η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση στην Ευρώπη είχαν σημαντική επίδραση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 1,7% το 2009, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ύφεση από την εισβολή των Τούρκων το1974.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το ΑΕΠ θα εμφανίσει το 2010 αύξηση τουλάχιστον 0,5%. Η “έκρηξη” του κτηματομεσιτικού κλάδου και του τουρισμού βοήθησαν την οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2008 και 4,4% το 2007.

Σημειώνεται πως η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του ελλείμματος του 6% κάτω από το όριο του 3% της Ε.Ε. έως το 2012.

source: capital.gr

No comments:

Share |