Thursday, December 9, 2010

Ιαπωνία: Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη


Ιαπωνία: Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη

Με υψηλότερο των αρχικών προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο μετά από την μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών κεφαλαίου.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως 4,5% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ταχύτερα από την αύξηση του 3,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση στο Τόκιο. Σε ονομαστική βάση η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6%, μικρότερο των προβλέψεων ρυθμό από την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,9%, καθώς η μείωση των τιμών επιδεινώθηκε.

Η προσωπική κατανάλωση που αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ, επίσης τροφοδότησε την ανάπτυξη καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές τους για αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα πριν από τη λήξη του προγράμματος επιδότησης. Τώρα η οικονομία της Ιαπωνίας οδεύει να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο εξ αιτίας της μείωσης των εξαγωγών και της διάβρωσης της προοπτικής για τα εταιρικά κέρδη μετά την ανατίμηση του γιέν.

Το γιέν [JPY=X] διαμορφώθηκε στα 83,96 ανά δολάριο στις 9:35 π.μ. στο Τόκιο από 84,09 πριν την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Ακόμα το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται 2% υψηλότερα μετά την παρέμβαση των αρχών στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου για να περιορίσουν την άνοδό του. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,4%.

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται για τέσσερα συνεχόμενο τρίμηνα. Από το προηγούμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε 1,1%, ταχύτερα της ανάπτυξης του 0,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα. Στις ΗΠΑ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν 0,6% και στην Ευρώπη 0,4%.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |