Thursday, December 9, 2010

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Άκυρη η απόφαση για μηνιαία καταβολή του ΦΠΑ


ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Άκυρη η απόφαση για μηνιαία καταβολή του ΦΠΑ

Σημαντική απόφαση, που αφορά στον εμπορευόμενο κόσμο, εξέδωσε χθες ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γ. Κωνσταντινίδης.

Η εταιρεία Χ. Α. Παπαέλληνας Λτδ, μέσω του δικηγορικού Γραφείου Αιμίλιος Χρ. Μίτσιγκας, προσέβαλε το κύρος της απόφασης της Εφόρου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που γνωστοποιήθηκε στους αιτητές, με έγγραφο ημερομηνίας 20/8/2009, με την οποία διαφοροποιήθηκε το χρονικό διάστημα των φορολογικών τους περιόδων από τρεις μήνες σε έναν μήνα.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση του Εφόρου ΦΠΑ για καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ, από 3 μήνες σ' έναν μήνα.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, με την προσβαλλόμενη απόφαση αλλοιώθηκε η υποχρέωση των αιτητών όχι ως προς την εν τέλει καταβολή του φόρου, αλλά ως προς το χρόνο της καταβολής. Αυτή η αλλοίωση ήταν σαφώς δυσμενής για τους αιτητές, οι οποίοι ευστόχως επισημαίνουν πως το ποσό που μπορούσαν νομίμως, στη βάση των ώς τότε ισχυόντων, να καταβάλουν αργότερα, υποχρεώνονταν να το καταβάλουν νωρίτερα. Ενώ, ούτως ή άλλως, επηρεάζονται οι οικονομικοί τους προγραμματισμοί σε σχέση με τον καθορισμό τιμών και πιστώσεων προς τους πελάτες τους, αλλά και ως προς τη ρευστότητα που χρειαζόταν να έχουν ώστε, εγκαίρως, να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Έχει, λοιπόν, αναφέρει ο δικαστής, δυσμενή οικονομικό αντίκτυπο η προσβαλλόμενη απόφαση και θεωρώ πως οι αιτητές νομιμοποιούνται να ζητήσουν έλεγχο της νομιμότητάς της ως εκτελεστής διοικητικής πράξης.

Για τους αιτητές παρουσιάστηκε ο δικηγόρος Χρ. Μίτσιγγας και για τους καθ' ων η αίτηση η δικηγόρος της Δημοκρατίας Ε. Συμεωνίδου.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |