Friday, January 16, 2009

Έχεις πολλά λεφτά; Φτιάξε ένα private equity fund

Έχεις πολλά λεφτά; Φτιάξε ένα private equity fund


Στη δημιουργία εταιρειών private equity fund φαίνεται πως διοχετεύεται ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης συγκέντρωσης κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη πενταετία στα χέρια γνωστών ονομάτων των επιχειρήσεων και του εφοπλισμού στην Ελλάδα.

Μετά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που αποχώρησε από τη διοίκηση της Alapis για να ασχοληθεί με την Lamda Partners, το νέο επενδυτικό σχήμα που προωθεί, έναν από τους γνωστότερους manager στην αγορά, ο Σωκράτης Κομινάκης, αφήνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind για να επικεντρωθεί σε προσωπικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ίδρυση private equity fund με την επωνυμία Milos Investments.

Στην ίδια κατεύθυνση -αν και με βραδύτερο ρυθμό- βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης της Vivartia, νυν πρόεδρος του ΣΕΒ και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και ο Βίκτωρας Ρέστης που μέσω του Oxygen Capital Management έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είχε προηγηθεί βεβαίως ο πρώτος «διδάξας» Άγγελος Πλακόπητας με την Global Finance, η δημιουργία της MIG με επικεφαλής τον Α. Βγενόπουλο και τη συμμετοχή (πλην των κεφαλαίων της Dubai) γνωστών Eλλήνων επιχειρηματιών, αλλά και η δραστηριοποίηση πολλών εφοπλιστών που -ιδιαίτερα την περασμένη τριετία- είχαν αποκτήσει ελευθερία επενδυτικών κινήσεων μέσω των equity funds που είχαν δημιουργήσει.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Δημήτρης Γουλανδρής ο οποίος μέσω του Cycladic Capital είχε τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στην Forthnet, την Volex Group (από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καλωδιακών συνδέσεων για υπολογιστές), την Lavendon Group (ενοικίαση εξοπλισμού κατασκευών), την Hampson Industries (βιομηχανία εξαρτημάτων για την αεροπορική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία) και την Floors-2-Go (εταιρεία παραγωγής δαπέδων).

Ακόμη, ο Κωστής Κέρτσικοφ (εκ των μετόχων της εισηγμένης στο NYSE ναυτιλιακής εταιρείας Eletson) που συμμετείχε στον ανεξάρτητο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων Eikon που στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει επενδυτικές κινήσεις στην τότε ΤΙΜ Hellas, την αλυσίδα internet cafe Inspot και στην αλυσίδα γυμναστηρίων Holmes και φυσικά ο Γιάννης Φιξ (κληρονόμος της γνωστής οικογένειας που συνέδεσε το όνομά της με την ιστορική ζυθοποιία), μέσω της εταιρείας Fix Asset Management (FAM) που ενεπλάκη στην υπόθεση Madoff.

Τα οφέλη

Γιατί όμως όλο και περισσότεροι έχοντες και γνωστοί μάνατζερ προχωρούν στη δημιουργία private equity funds; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων γνωστού ομίλου, τα οφέλη που δημιουργούνται από μια τέτοια κίνηση είναι σημαντικά και κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την ανωνυμία που προσφέρουν στα επενδυόμενα κεφάλαια, καθώς και τη χρηματοδοτική και φορολογική ευελιξία που προσφέρουν.

Αυτό σημαίνει πως πέραν του «επικεφαλής» που συνήθως πρόκειται για επιχειρηματία με σημαντική οικονομική επιφάνεια ή ένα στέλεχος με καλό track record στη διοίκηση και κερδοφόρο ανάπτυξη εταιρειών (χωρίς βέβαια να αποκλείεται ο συνδυασμός και των δύο), στο ίδιο fund μπορούν να τοποθετηθούν και άλλα κεφάλαια που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται σημαντικά το pool κεφαλαίων και κατ΄ επέκταση η δυναμική τους, αφού μέσω των private funds μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική μόχλευση, σίγουρα όχι ίδια με αυτή του πρόσφατου παρελθόντος ελέω κρίσης, αλλά σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή που πετυχαίνουν μεμονωμένα ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά αναζητούν αποδόσεις που με τη λογική «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορούν όχι μόνο να πολλαπλασιαστούν μέσω ενός επενδυτικού σχήματος, αλλά να διευρύνουν τους ορίζοντες τους τοποθετούμενα και σε αγορές εκτός Ελλάδος. Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός equity fund είναι πως μπορεί να λειτουργήσει με εταιρικές δομές και να εκμεταλλευθεί το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Χτίζοντας μια ομάδα μάνατζερ και εξειδικευμένων στελεχών σε θέματα χρηματοδότησης, νομικών και οικονομικών ελέγχων (due diligence) και εξαγορών (buyouts), οι συμμετέχοντες σε ένα fund απολαμβάνουν τη υπεραξία του ανθρώπινου δυναμικού του που ως στόχο έχει την μεγέθυνση της περιουσίας τους. Υπάρχουν βέβαια και καθαρά πρακτικοί λόγοι για τη δημιουργία ενός τέτοιου επενδυτικού σχήματος: οι συναλλαγές (μεταβιβάσεις μεριδίων, κεφαλαίων κλπ) είναι ευκολότερες από ό,τι σε επίπεδο ιδιωτών και, βέβαια, υπόκεινται σε διαφορετικό φορολογικό καθεστώς. Τα περισσότερα private equity fund έχουν ως έδρα το Λουξεμβούργο ή τα Jersey Islands του Η. Βασιλείου όπου εκτός του ότι υφίσταται ειδικό φορολογικό καθεστώς, πιστοποιούν πως το επενδυτικό σχήμα είναι εποπτευόμενο (regulated) από ειδική αρχή, κάτι απολύτως απαραίτητο στο σημερινό κόσμο των επενδύσεων.

Όσο για το ερώτημα «γιατί τώρα;», η απάντηση είναι απλή. Η κρίση όσο δυσάρεστη και εάν είναι για ορισμένους, για άλλους κρύβει μοναδικές ευκαιρίες αφού έχει δημιουργήσει «αξίες πανικού». Πολλοί επιχειρηματίες που κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλή ρευστότητα, δέχονται σχεδόν καθημερινά προτάσεις να εξαγοράσουν ως φυσικά πρόσωπα άλλες εταιρείες σε αποτίμηση που λόγω κρίσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους δυναμική. Μέσω ενός fund, οι επενδύσεις αυτές γίνονται αισθητά ευκολότερες.

Lamda - Milos

Απελευθερωμένοι, λοιπόν, από τις δεσμεύσεις των «κοινών» επενδυτών, επιχειρηματίες όπως ο Λ. Λαυρεντιάδης και ο Σ. Κομινάκης ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο απαιτητικό κόσμο των equity fund. Ο 37χρονος πρώην πρόεδρος της Alapis μετά τα placements και το υψηλό τίμημα για την πώληση του 20% της Νεοχημικής στην Carlyle, διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να θέσει τις βάσεις του Lamda Partners. Πρόθεσή του, να συγκεντρώσει μέσα στο 2009 περί το 1 δισ. ευρώ -από τα οποία ο Λ. Λαυρεντιάδης προτίθεται αρχικά να τοποθετήσει 100 εκατ. ευρώ- και να επενδυθεί το ήμισυ εντός του έτους σε επιχειρηματικούς στόχος σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Αντίστοιχα, στο Milos Investments έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό ο πρώτος κύκλος συγκέντρωσης κεφαλαίων στον οποίο συμμετείχαν περίπου σαράντα επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο Σ. Κομινάκης. Στο δυναμικό του fund έχουν ενταχθεί ο κ. Βερριόπουλος, τραπεζικό στέλεχος με προϋπηρεσία στην Alpha Bank και τη Eurobank και ο κ. Μουστακάτος που προέρχεται από τη Citi. Το fund θα προσανατολιστεί σε εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης, με προτεραιότητα την ελληνική αγορά αναζητώντας εταιρείες που πάσχουν σε επίπεδο management με στόχο να τις στελεχώσουν και να πετύχουν την ανάπτυξή τους. Κάτι που γνωρίζει καλά ο Σ. Κομινάκης ο οποίος αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των funds που αγόρασαν την Wind από τους Ιταλούς και της ίδιας της εταιρείας.

Αυτό, βέβαια, που δεν είναι εξασφαλισμένο σε ένα private equity fund είναι η επιτυχία του, όπως άλλωστε μπορούν να βεβαιώσουν αρκετοί εφοπλιστές και πρώην χρυσοπληρωμένοι μάνατζερ τα καράβια των οποίων «έπεσαν έξω» λόγω κρίσης...

CAPITAL.GR

No comments:

Share |