Friday, January 16, 2009

Εθνικοποιείται η Anglo Irish Bank

Εθνικοποιείται η Anglo Irish Bank

Τον έλεγχο της Anglo Irish Bank αποφάσισε να αναλάβει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, στον απόηχο του σκανδάλου που οδήγησε στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της εταιρείας. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας ανεστάλη σήμερα.

Η προταθείσα «ένεση» ρευστότητας ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν ήταν «ο κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος για την εξασφάλιση» της βιωσιμότητας της τράπεζας, δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομίας Μπράιν Λένιχαν, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρά στην εθνικοποίησή της.

H μετοχή της Anglo Irish υποχώρησε την περασμένη χρονιά κατά 98%, καθώς η οικονομία της Ιρλανδίας βυθίστηκε σε ύφεση, ενώ οι απώλειες από τα στεγαστικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πορεία της τράπεζας εντάθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρός της Σον Φιτσπάτρικ παραιτήθηκε, μετά την αποτυχία του να γνωστοποιήσει στοιχεία για δάνεια 87 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών. Μία μέρα αργότερα, αποχώρησε από την εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Ντραμ.

«Η χρηματοδοτική θέση της τράπεζας εξασθένηση και ανεπίτρεπτες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο εσωτερικό της προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στη φήμη της», δήλωσε ο Λένιχαν.

Μιλώντας στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κάουεν δήλωσε πως η εθνικοποίηση της Anglo Irish ήταν «σωστή απόφαση».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |