Friday, January 30, 2009

Νέα ενίσχυση 50 δισ. λιρών από την BoE

Νέα ενίσχυση 50 δισ. λιρών από την BoE

Το πράσινο φως έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Μέρβιν Κινγκ, προκειμένου να διατεθούν 50 δισ. λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για την αγορά χρεωστικών και άλλων εταιρικών στοιχείων ενεργητικού.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη της στροφής της βρετανικής κυβέρνησης προς την τακτική της ποσοτικής χαλάρωσης επιτοκίων σε μια ύστατη προσπάθεια πάταξης της ύφεσης, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Στην αλληλογραφία που αντάλλαξαν ο Κινγκ και ο υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντράρλινκ, η οποία δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας, ο διοικητής της BoE θέτει τους όρους παροχής της «διευκόλυνσης αγοράς στοιχείων ενεργητικού» ύψους 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου διάσωσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

«Η συγκεκριμένη διευκόλυνση καθορίζει το πλαίσιο δράσης της επιτροπής νομισματικής επιτροπής της BoE όσον αφορά στην εξαγορά στοιχείων ενεργητικού για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής, εφόσον η επιτροπή κρίνει ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το στόχο του πληθωρισμού» επισήμανε ο υπουργός.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης συνεπάγεται την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων λιρών για τη διοχέτευση μετρητών στις παραπαίουσες τράπεζες και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Εφόσον η νομισματική επιτροπή εγκρίνει τα ανωτέρω μέτρα, ο Κινγκ θα πρέπει να επιστρέψει στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ -όπου βρίσκεται το βρετανικό υπουργείο Οικονομίας- και να ζητήσει ειδική άδεια.

Ο Κινγκ και οι συνεργάτες του έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5% και αναμένεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση της 9μελούς επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο ο Κινγκ όσο και ο Ντάρλινγκ φαίνονται αποφασισμένοι να διαμηνύσουν στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι το οπλοστάσιό τους δεν έχει εξαντληθεί, καταλήγει η εφημερίδα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |