Friday, January 30, 2009

"Αποκαλυπτήρια" για τη MIG Real Estate

"Αποκαλυπτήρια" για τη MIG Real Estate



Με κέρδη μετά φόρων ύψους 2,64 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση του 2008 η MIG Real Estate, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμη μια επενδυτική εταιρεία σε ακίνητη περιουσία που εισάγεται στο Χ.Α.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό του 2008, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,64 εκατ. ευρώ, μικτά έσοδα εκμετάλλευσης 3,18 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων της ανήλθε σε 46,9 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις της σε 22,9 εκατ. ευρώ.

Το 2007 η MIG Real Estate είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους 4,09 εκατ. ευρώ, επίδοση που οφειλόταν στα υψηλότερα έσοδα από μισθώματα, στο κέρδος από την πώληση αγροτεμαχίων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία, στα κέρδη από την πώληση χρεογράφων, σε έσοδα από τόκους και, τέλος, στο όφελος από αναστροφή αναβαλλόμενης φορολογικής υποχρέωσης την 31.12.2007, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ λόγω της μετατροπής της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, με συνέπεια την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης.

Η κερδοφορία του 2008 για τη MIG Real Estate προέκυψε από ένα σύνολο ενεργητικού 69,8 εκατ. ευρώ που αφορά συνολικά 30 ιδιοκτησίες κυριότητας 100% της εταιρείας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται υποκαταστήματα τραπεζών, κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα που στεγάζουν γνωστές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, τα μισά περίπου ακίνητα του χαρτοφυλακίου της MIG Real Estate αφορούν τραπεζικά καταστήματα που μισθώνει η Marfin Egnatia Bank, ενώ μισθωτές ακινήτων της ΑΕΕΑΠ είναι επίσης η Τράπεζα Πειραιώς, η Citibank και η Millenium Bank, εμπορικές επιχειρήσεις όπως η DSGI SE Europe (Κωτσόβολος – Electroworld), συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Grant Thorton και η Delloite αλλά και η χρηματιστηριακή Praxis International.

Στο τέλος της περυσινής χρήσης, η εσωτερική αξία της μετοχής (NAV) της MIG Real Estate διαμορφώθηκε στα 4,77 ευρώ, έναντι 4,59 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η θυγατρική κατά 50% της MIG, επρόκειτο να πραγματοποιήσει προ διμήνου δημόσιες εγγραφές για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως η διεθνής κρίση και η κάθετη υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών μετέθεσαν το εγχείρημα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πραγματοποίηση «διπλής» αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων (της MIG και πέντε φυσικών προσώπων) κατά 70%, και μέσω δημόσιας εγγραφής για το υπόλοιπο 30%, σχέδιο που ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί βάσει των δεδομένων που ορίζει η νέα πραγματικότητα στις αγορές.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |