Friday, January 30, 2009

Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων η Dryships για δάνεια ύψους $1,4 δισ.

Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων η Dryships για δάνεια ύψους $1,4 δισ.


Μετά το «ναυάγιο» της πώλησης τριών πλοίων, αλλά και της πρόβλεψης περί εμφάνισης τεράστιων ζημιών στο τέταρτο τρίμηνο που μπορούν να φτάσουν τα 431,4 εκατ. δολάρια, η Dryships του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τις πιέσεις τριών μεγάλων τραπεζών για αθέτηση όρων σε δάνεια συνολικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία μάλιστα εξέλιξη προκάλεσε σημαντικές πιέσεις και στη μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Nasdaq, καταγράφοντας απώλειες κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της τάξεως του 20%.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αυτές αλλά και με τις υπόλοιπες τράπεζες που συμμετέχουν στα δάνεια της Dryships, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων και την προσαρμογή των υποχρεώσεων πάνω στα νέα δεδομένα που ισχύουν στη παγκόσμια ναυτιλία.

Είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν περαιτέρω εξασφαλίσεις για τα δάνεια αυτά, ενώ παράλληλα θα θέσουν περιοριστικούς όρους ως προς το επιχειρησιακό σκέλος της εταιρείας.

Στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Dryships ήρθε να προστεθεί και η ματαίωση της πώλησης των τριών panamax που επρόκειτο να αγορασθούν στη τιμή των 190 εκατ. δολαρίων. Εύλογη εξέλιξη αν αναλογισθεί ότι η τρέχουσα αξία των πλοίων αυτών δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία σήμερα διαθέτει έναν στόλο που αποτελείται από 40 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, εκ των οποίων τα 21 είναι ναυλωμένα με συμβόλαια μακράς διάρκειας. Τα υπόλοιπα πλοία δραστηριοποιούνται στη spot αγορά. Παράλληλα, η Dryships έχει εισέλθει και στο τομέα των θαλάσσιων γεωτρήσεων με την εξαγορά της Ocean Rig. Οι συνθήκες όμως που επικρατούν διεθνώς με την πιστωτική κρίση και την αδυναμία ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα, είναι πολύ πιθανό να εξωθήσουν την εταιρεία στην ακύρωση δύο από τα τέσσερα συνολικά πλοία γεωτρήσεων, που έχει παραγγείλει.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |