Friday, January 30, 2009

Έσοδα 130 δισ. ευρώ για την ιταλική μαφία το 2008

Έσοδα 130 δισ. ευρώ για την ιταλική μαφία το 2008

Στα 130 δισ. ευρώ (167 δις. δολάρια) ανήλθαν τα έσοδα των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων της Ιταλίας ενώ στα 70 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη ιταλών αναλυτών. Η μετακίνηση ναρκωτικών παραμένει η κύρια πηγή εισοδήματος, συνεισφέροντας περίπου 59 δισ. ευρώ, ενώ στα 5,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα από την πώληση όπλων, σύμφωνα με την έρευνα. Ως αναδυόμενη αγορά μάλιστα αναφέρεται η «οικομαφία», δηλαδή οι επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον όπως η παράνομη ρίψη λυμάτων.

Οι οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις απορροφούν 92 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου το 6% του ΑΕΠ της χώρας, μέσω πληρωμών προστασίας, τοκογλυφικών επιτοκίων σε δάνεια και άλλα είδη εκμετάλλευσης, όπως αναφέρει η μελέτη των αναλυτών. Συνολικά πρόκειται για 250 εκατ. ευρώ τη μέρα ή 10 εκατ. ευρώ την ώρα.

Τα κύρια εγκληματικά καρτελ είναι η Μαφία της Σικελίας, η Καμόρρα της Νάπολι και η Ndrangheta της Καλαβρίας. Σύμφωνα με την έρευνα εκτιμάται ότι τα 5,2 δισ. ευρώ που κατασχέθηκαν πέρυσι από τις ιταλικές αρχές αντιστοιχούν σε 2,9 δισ. ευρώ από την Καμόρρα, 1,4 δισ. ευρώ από τη Μαφία και 231 εκατ. ευρώ από τη Ndrangheta.

REPORTER.GR

No comments:

Share |