Friday, January 30, 2009

ΗΠΑ: Φήμες πως το “πακέτο” για τις τράπεζες θα κοστίσει έως $2 τρισ.

ΗΠΑ: Φήμες πως το “πακέτο” για τις τράπεζες θα κοστίσει έως $2 τρισ.



Το ενδεχόμενο επιπλέον δαπανών ενός με δύο τρισ. δολαρίων φέρονται να έχουν εξετάσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να στηρίξουν το “λαβωμένο” από την κρίση χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της, όπου επικαλείται πηγές.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες πως η κυβέρνηση Obama θα ανακοινώσει σχέδιο για την ενίσχυση του κλάδου εντός των επόμενων ημερών. Πάντως, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν έχουν οριστικοποιήθει οι όροι του σχεδίου.

Παράλληλα, η Wall Street Journal επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναζητά όλο και περισσότερο αποτελεσματικούς τρόπους για να διοχετεύσει κεφάλαια στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης συμμετοχής στα τραπεζικά ιδρύματα, μέσω της κοινών μετοχών.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα πως “αν και συζητούνται πολλές εναλλακτικές λύσεις, δεν έχουμε καταλήξει σε τελική απόφαση” σ΄ αυτό που αποκαλεί η ίδια “αναλυτικό σχέδιο”.

Συμπλήρωσε ακόμα πως “ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ούτως ώστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες της πίστωσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διανείμει 294 δισ. δολάρια από το TARP ύψους 700 δισ. δολαρίων, με στόχο τη στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος, όσο και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |