Monday, April 20, 2009

Σημαντική πτώση στη Wall Street - κυριάρχησε η ανησυχία

Σημαντική πτώση στη Wall Street - κυριάρχησε η ανησυχία


Dow 7.841,73 -289,60 -3,56%




Nasdaq 1.608,21 -64,86 -3,88%


Η Wall Street σήμερα
Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα α’ τριμήνου της Bank of America.

Η μεγαλύτερη βάσει στοιχείων ενεργητικού τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του έτους καθαρά κέρδη ύψους 4,25 δισ. δολαρίων ή 44 cents ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,21 δισ. δολαρίων ή 23 cents ανά μετοχή στο α’ τρίμηνο του 008.

Για φέτος οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κερδών στα 4 cents ανά μετοχή ή 37,13 δισ. δολάρια συνολικά.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2009 περιλαμβάνουν δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 765 εκατ. δολαρίων (έναντι 170 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος), μεταξύ των οποίων και το κόστος συγχώνευσης με τη Merrill Lynch. Εξαιρουμένων των δαπανών συγχώνευσης, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,7 δισ. δολάρια, επίσης καλύτερα των εκτιμήσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Kenneth D. Lewis, χαρακτήρισε τις εξαγορές των Merrill Lynch και Countrywide Financial ως τα "αστέρια" που "οδήγησαν" τα αποτελέσματα της τράπεζας, σχόλιο που εκλαμβάνεται και ως η "απάντησή" του σε όσους τον επέκριναν για τις εν λόγω κινήσεις. Σε δηλώσεις του πάντως ο Lewis επισήμανε ότι "το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται λόγω της αδύναμης οικονομίας και της αυξανόμενης ανεργίας", ενώ προσέθεσε ότι "οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά είναι και θα παραμείνουν δύσκολες".

Σημειώνεται ότι η συνεισφορά της Merrill Lynch στα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν της τάξης των 3 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε επίσης στο deal ύψους 7,4 δισ. δολαρίων μεταξύ των Oracle και Sun Microsystems. Η Oracle προσφέρει αντίτιμο που αντιστοιχεί σε 9,50 δολάρια για κάθε μετοχή της Sun, τιμή που υποδηλώνει premium 42% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή 17 Απριλίου (στα 6,69 δολάρια).

Σε ανακοίνωσή της η Oracle σημείωσε ότι η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο πλευρών. Για την ολοκλήρωσή της εκκρεμεί επίσης η έγκριση από τους μετόχους της Sun, καθώς και από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Πτώση 0,3% του δείκτη leading indicators Μαρτίου

Πτώση 0,3%, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισε ο σύνθετος δείκτης leading indicators το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Conference Board.

Το μέγεθος του Μαρτίου έπεται του ανοδικά αναθεωρημένου -0,2% του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον ένατο συνεχή μήνα που ο δείκτης δεν καταφέρνει να σημειώσει θετική μεταβολή.

Έξι από τους δέκα δείκτες που τον απαρτίζουν υποχώρησαν το Μάρτιο, τρεις ενισχύθηκαν και ένας διατηρήθηκε αμετάβλητος. Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά προήλθε από την πραγματική προσφορά χρήματος.

«Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρότερη ωστόσο ένταση» σημείωσε ο Ken Goldstein, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 289,44 μονάδες (-3,56%) κλείνοντας στις 7.841,89 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 64,86 μονάδων (-3,88%) και έκλεισε στις 1.608,21 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 37,17 μονάδων (-4,28%) κλείνοντας στις 832,43 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-8,39%), η General Electric (-7,59%) και η Du Pont (-5,84%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,38 δολάρια ή σε ποσοστό 9,52% και έκλεισε στα 3,61 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,25 δολάρια ή σε ποσοστό 3,08% και έκλεισε στα 7,88 δολάρια.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |