Tuesday, March 1, 2011

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Σε υψηλό 28 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στο 2,4%, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει πόσο διάστημα θα κρατήσει τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Το μέγεθος αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη στους συμμετέχοντες των αγορών, καθώς βρίσκεται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 2,3%.

Σημειώνεται πως η Eurostat στα προκαταρκτικά στοιχεία δεν περιλαμβάνει λεπτομερή μεγέθη. Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν πως ο πληθωρισμός οδηγείται από τις υψηλότερες τιμές σε ενέργεια, καύσιμα μεταφορών, αλκοόλ και καπνό.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1% κατά την επόμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε αναλυτές, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας έχουν υιοθετήσει τελευταία διαφορετική στάση.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι θα παρακολουθήσουν στενά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, έπειτα από την ανακοίνωση των επιτοκίων.




source: capital.gr

No comments:

Share |