Wednesday, December 15, 2010

Πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody’s


Πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody’s

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιολόγηση της Ισπανίας «κρούει» η Moody’s, θέτοντας υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, την υφιστάμενη αξιολόγηση «Aa1» πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κίνηση έρχεται μία ημέρα πριν την τελευταία δημοπρασία ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος εν μέσω ανησυχιών πως η χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο προς το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση είναι -σύμφωνα με τον οίκο- το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011, πρόβλημα που μεγιστοποιείται εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών.

Η Ισπανία θα χρειαστεί να αντλήσει 170 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τοπικών κυβερνήσεων και των τραπεζών θα ανέλθουν περίπου στα 30 δισ. ευρώ και 90 δισ. ευρώ αντίστοιχα, εκτιμά η Moody΄s.

Δεύτερο παράγοντα συνιστά η πιθανή, περαιτέρω άνοδος του δημόσιου χρέους της χώρας, αν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποδειχθεί μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Παράλληλα, στην έκθεσή της η Moody’s επικαλείται «τις διογκούμενες ανησυχίες» για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να πετύχει την απαιτούμενη βιώσιμη και διαρθρωτική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών του κράτους, αν ληφθεί υπόψιν η αδυναμία της να ελέγξει τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων.

Ωστόσο ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ισπανία έχει μεγαλύτερες πιστωτικές αντοχές σε σχέση με άλλα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης κι αναμένει πιθανότατα πως και μετά την αναθεώρηση η αξιολόγηση της χώρας θα παραμείνει εντός του πεδίου "Aa".

"Η Moody΄s δεν πιστεύει πως η φερεγγυότητα της Ισπανίας απειλείται", ενώ "τα βασικά σενάρια δεν υποθέτουν πως η χώρα θα χρειαστεί ένεση ρευστότητας από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.", σημειώνεται στην έκθεση.


Salgado: Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία από την προειδοποίηση της Moody’s


Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado επεσήμανε πως η φερεγγυότητα της χώρας δεν αμφισβητείται έπειτα από την ανακοίνωση της Moody΄s Investors Service Inc. ότι μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ισπανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE.


Η Salgado φέρεται να δήλωσε πως οι τα σχέδια της Ισπανίας να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν στην προβλεπόμενη πορεία.


Η Moody’s ανακοίνωσε πως υπάρχει η πιθανότητα υποβάθμισης από «το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011», ένα πρόβλημα που πρόσφατα μεγιστοποιήθηκε εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών.


Έπειτα από ομιλία της σε βουλευτές, η Salgado ανέφερε, σύμφωνα με το EFE, πως ελπίζει να παρέχει αρκετές αποδείξεις ώστε η Moody’s να μεταβάλει το outlook σε θετικό από αρνητικό.


Υπενθυμίζεται πως η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μια βαθμίδα σε “Aa1” το Σεπτέμβριο, επικαλούμενη τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και τις δημοσιονομικές προκλήσεις. Ήταν η τελευταία από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που τοποθέτησε την Ισπανία σε “Aaa” maximum, ενώ ενδέχεται να υποβαθμίσει ξανά την Ισπανία στους επόμενους τρεις μήνες.


Η Ισπανία αντιμετωπίζει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, η οποία ώθησε την οικονομία της στην ύφεση και «έστειλε τους λογαριασμούς του δημόσιου τομέα στο κόκκινο». Η αδύναμη δημοσιονομική της θέση την άφησε εκτεθειμένη στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.



source: capital.gr

No comments:

Share |