Tuesday, March 23, 2010

Κίνα: Θα "εγκαταλείψουν" οι κρατικές εταιρείες την αγορά ακινήτων;


Κίνα: Θα "εγκαταλείψουν" οι κρατικές εταιρείες την αγορά ακινήτων;



ΣΑΝΓΚΑΗ (Dow Jones)—Η δέσμευση της Κίνας να περιορίσει τη συμμετοχή των κρατικών εταιρειών στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων ενδέχεται να μην έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στη μείωση του κόστους γης ή στην ενοποίηση ενός κατακερματισμένου κλάδου.

Αναλυτές και traders εκτιμούν ότι το Πεκίνο έχει σταματήσει να δίνει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα που σχεδιάστηκαν με σκοπό να σταματήσουν τη δραστηριοποίηση κρατικών εταιρειών στην κερδοφόρο αγορά της ανάπτυξης ακινήτων.

Κρατικές επιχειρήσεις και κατασκευαστές, «οπλισμένοι» με μετρητά λόγω της πιστωτικής άνθησης το 2009, συσσωρεύτηκαν στην αγορά πλειστηριασμών γης, καταγράφοντας νέα υψηλά. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πηγή αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας καθώς ο κόσμος θεωρεί τις κρατικές εταιρείες ως βασικές υπαίτιες για τις δυσβάσταχτα υψηλές τιμές των κατοικιών στις μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη.

Η κινεζική επιτροπή για την εποπτεία και τη διαχείριση κρατικής περιουσίας (SASAC) ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι έχει δώσει εντολή σε 78 εταιρείες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και των οποίων οι βασικές δραστηριότητες δεν είναι το real estate να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων. Δεν έδωσε ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ή άλλες λεπτομέρειες για το πότε θα πραγματοποιηθούν όσα ζήτησε.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση γιατί βγάζει τους πλούσιους πρωτάρηδες από την αγορά», σχολίασε ο Michael Klibaner, επικεφαλής ερευνών της Jones Lang LaSalle. «Όλοι αυτοί έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών στους πλειστηριασμούς», πρόσθεσε.

Οι εισηγμένες κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ενισχύθηκαν την Παρασκευή, με τον κλαδικό δείκτη των ακινήτων της ενδοχώρας να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με άνοδο 0,8%, σχεδόν σε αναλογία με τα κέρδη της τάξης του 0,7% για το βασικό δείκτη Shanghai Composite, και αρκετά λιγότερο από την κατά 1,5% ενίσχυση που σημείωσε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός της εμπλοκής των κρατικών εταιρειών στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στη μείωση του ανταγωνισμού στους πλειστηριασμούς, ωστόσο η εφαρμογή των περιορισμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συγκεκριμένη δέσμευση. Το Πεκίνο πρέπει να εξηγήσει με λεπτομέρεια πως οι εν λόγω 78 κρατικές επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν την αγορά ακινήτων και πως σχεδιάζει να παροτρύνει τις κρατικές κατασκευαστικές να στραφούν στην κατασκευή επιδοτούμενων από το κράτος κατοικιών, αντί για τα επικερδή συγκροτήματα ιδιωτικών κατοικιών, σημειώνουν.

Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι 78 εταιρείες προχωρούν σε αναδιάρθρωση και θα πειθαρχήσουν με την εντολή της SASAC όταν ολοκληρωθούν τα υφιστάμενα project ακινήτων.

«Η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι δύσκολη», τόνισε ο Johnson Hu, αναλυτής της UOB Kayhian. «Πρέπει να λάβουν υπόψη ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να απολυθούν όταν ολοκληρωθούν τα έργα».

Ο Zhang Gang, αναλυτής της Central China Securities ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ λίγες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη οδηγία. Φαίνεται ότι έχει στόχο να κατευνάσει το θυμό του κόσμου για τον ρόλο της κυβέρνησης στην αύξηση των τιμών στα ακίνητα».

Οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων 94 κρατικών εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 220,9 δισ. γουάν (32,4 δισ. δολάρια) το 2009, αποτελώντας το 5% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου για τον περασμένο χρόνο, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή.

Από αυτές, οι 16 εταιρείες των οποίων οι βασικές δραστηριότητες αφορούν την ανάπτυξη ακινήτων, εμφάνισαν συνολικές πωλήσεις της τάξης των 189,9 δισ. γουάν τον περασμένο χρόνο, ή το 86% του συνόλου του κλάδου.

Η επιτροπή ανέφερε ότι οι εν λόγω 16 κατασκευαστές ελέγχονται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση, όπως η Poly Real Estate Group Co, η China Overseas Holdings Ltd, η COFCO Property Co, η China Resources Land Ltd και η Shenzhen Chinese Town Holding Co δεν επηρεάζονται από την οδηγία.

Μεταξύ αυτών που επηρεάζονται, εταιρείες όπως οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι Citic Group και China Ordnance Equipment Group Corporation είναι πιθανό να στοχοποιηθούν, καθώς οι θυγατρικές τους ήταν υπεύθυνες για τις πρόσφατες τιμές-ρεκόρ στα ακίνητα.


source: capital.gr

No comments:

Share |