Tuesday, March 23, 2010

Κίνα: Στα 8 δισ. δολ. υπολογίζεται το εμπορικό έλλειμμα Μαρτίου


Κίνα: Στα 8 δισ. δολ. υπολογίζεται το εμπορικό έλλειμμα Μαρτίου

Τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αγγίξει το «πρωτοφανές» έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα που επικαλούνται τον πρωθυπουργό της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο.


Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα της Κίνας σε μηνιαία βάση.

Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα της Κίνας σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και όχι για το ξεκίνημα μιας νέας τάσης στη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη του κόσμου.

Αρκετοί, όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι για να επιτρέψει το Πεκίνο την ανατίμηση του γουάν, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί αρκετοί μήνες συνεχούς ενίσχυσης των εξαγωγών. Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου, όμως, θα αποτελέσει εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα όταν το έμαθα [το προβλεπόμενο έλλειμμα]» δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια συνάντησης με στελέχη ξένων επιχειρήσεων στο Πεκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily.

«Η Κίνα δεν επιδιώκει επʼ ουδενί το εμπορικό πλεόνασμα. Αντʼ αυτού, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επέκταση των εισαγωγών προκειμένου να επιτύχουμε ισοσκέλιση του εμπορικού ισοζυγίου», φέρεται να δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το εμπορικό πλεόνασμα έχει περιοριστεί καθώς οι εισαγωγές –οι οποίες ευνοούνται από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης– αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν καμφθεί από την ασθενή ανάκαμψη παγκοσμίως.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |