Thursday, October 9, 2008

Στο 2.7% οι απώλειες του αργού

Στο 2.7% οι απώλειες του αργού

Σε χαμηλά ενός έτους βρέθηκε το αργό, αφού και σήμερα οδηγήθηκε σε πτώση εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που περνάει η παγκόσμια οικονομία. Οι εκτιμήσεις για κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης οδήγησε τους επενδυτές σε σημαντικές ρευστοποιήσεις για ακόμη μια ημέρα.Η τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,7%, στα 86,59 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ βρέθηκε στα 81,24 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 2,23%.

«Το πετρέλαιο ακολουθεί τις αγορές αυτή τη στιγμή», λένε οι αναλυτές και επισημαίνουνότι «η μείωση των επιτοκίων ήταν σωστή κίνηση γιατί δείχνει ότι όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθεροποιηθούν οι αγορές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της πτώσης κατά 41% των τιμών του αργού από τις 11 Ιουλίου, οι τιμές βρίσκονται μόλις 8,9% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με αναλυτές της BNP Paribas, εάν το αργό πέσει κάτω από τα 80 δολάρια, δεν είναι απίθανο να το δούμε ακόμα και στα 70 δολάρια.

Έκτακτη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ

Πολύ πιθανό να αποφασιστεί η μείωση της παραγωγής στην έκτακτη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Chakib Khelil, εξαιτίας της «δραματικής πτώσης των τιμών».Ο οργανισμός ανακοίνωσε τη συνάντηση σήμερα, λόγω του ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση «έστειλε» τις τιμές του αργού κάτω από τα 90 δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο οργανισμός «ανησυχεί» για τις συνθήκες που ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους, γι΄ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστενα αντιμετωπιστούν οι «παρενέργειες» στην αγορά πετρελαίου.

Ο οργανισμός, θα εξετάσει μείωση της παραγωγής, περίπου 500.000 βαρελιών ημερησίως.

REPORTER.GR

No comments:

Share |