Thursday, October 9, 2008

Επενδύσεις σε τράπεζες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Επενδύσεις σε τράπεζες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να επενδύσει στις τράπεζες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Henry Paulson, το επόμενο βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της επιδείνωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Paulson είπε ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο την εβδομάδα που πέρασε για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του έδωσε μεγάλη δικαιοδοσία την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει και πέρα από την αγορά περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τα ενυπόθηκα δάνεια. Ο ίδιος κατέδειξε τη δυνατότητα αύξησης του κεφαλαίου των τραπεζών μέσω μεταγγίσεων ρευστού.

«Είναι η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλες τις πηγές κατά την άποψή της προκειμένου να καταστήσει ισχυρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Paulson, συμπληρώνοντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα εργαλεία στο μάξιμουμ των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών οργανισμών κάθε μεγέθους».

Οι τράπεζες παγκοσμίως δεν αντλούν αρκετά κεφάλαια για να εξισορροπήσουν τις ζημίες. Και ενώ εμφανίζουν απώλειες 592 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν αντλήσει μόλις 442,5 δισ. δολ. νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ζημίες θα υπερδιπλασιαστούν στο 1,4 τρισ. δολάρια.

Ο Paulson μίλησε δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του G7 των βιομηχανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, πρώτη φορά μετά την κρίση που επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Ωρες νωρίτερα η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες τέσσερις κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών από το πάγωμα των πιστώσεων.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη – σύμφωνα με το ΔΝΤ – προβλέπεται στο 3% το επόμενο έτος από 3,9% φέτος. Τον Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε - πιθανότητα 25% - ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη του 3%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |