Thursday, October 9, 2008

Σήμερα η τροπολογία για εγγύηση καταθέσεων €100.000

Σήμερα η τροπολογία για εγγύηση καταθέσεων €100.000


Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο «για την προστασία των δανειοληπτών», θα θεσμοθετείται η εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες μέχρι και του ποσού των 100.000 και για διάστημα τριών ετών, στο πλαίσιο της απόφασης των υπουργών Οικονομίας των «27» του υιοθετήθηκε στο ECOFIN του Λουξεμβούργου.


O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Διαβεβαίωση

«Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις» διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε την Τρίτη στο ECOFIN του Λουξεμβούργου.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε χθες ότι η Ελλάδα μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα εξαντλήσει τα περιθώρια εγγύησης που δίνει η απόφαση του Λουξεμβούργου φτάνοντας την εγγύηση στα 100.000 ευρώ για διάστημα 3 ετών.


Γ. Αλογοσκούφης: Δεσμευόμαστε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το όριο των 100.000 δεν θα καλύπτει παρεμφερή επενδυτικά προϊόντα αφού αυτά έχουν πολύ ψηλότερο ρίσκο. Θα εφαρμοστεί δε όπως εφαρμόζονταν και το όριο των 20.000 ευρώ. Θα ισχύει δηλαδή σε κάθε διαφορετικό καταθετικό λογαριασμό αλλά και για κάθε έναν από τους δικαιούχους ενός λογαριασμού.

Χαλάρωση των ΔΛΠ

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας για τη χαλάρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων με στόχο να μην επιβαρύνουν του ισολογισμούς των τραπεζών οι ζημιές των «τοξικών» προϊόντων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι αποφασίστηκε η μεταφορά των παράγωγων προϊόντων από την μερίδα των διαπραγματεύσιμων χρεογράφων (trading account) όπου το κέρδος ή ζημιά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς με βάση την εκάστοτε τρέχουσα αποτίμησή τους στην μερίδα των επενδύσεων όπου γίνεται μια τελική αποτίμηση στη λήξη του κάθε τέτοιου προϊόντος.

Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Ο υπουργός Οικονομίας σχολιάζοντας την δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κ. Αλμούνια σχετικά με την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας λόγω της υπέρβασης του ορίου του 3% του ΑΕΠ το 2007 χαρακτήρισε τη διαδικασία τυπική. «Η αύξηση του ελλείμματος στο 3,4% το 2007 δεν είναι διατηρήσιμη» είπε και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2008 και το 2009.

Ο διοικητής της ΤτΕ

Στο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων αναφέρθηκε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι το τραπεζικό σύστημα έχει μια υγιή λειτουργία και μια πολύ σταθερή χρηματοοικονομική βάση.

Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μικρή ούτε και μεγάλη τράπεζα να αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των καταθέσεών της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο λογαριασμός ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που θα σχηματιστεί μετά τις αποφάσεις του ΥΠΟΙΟ στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων επαρκεί στο ενδεχόμενο κατάρρευσης κάποιας τράπεζας καθησύχασε λέγοντας ότι σε τέτοια περίπτωση το ΤΕΚ μπορεί να τριπλασιάσει την εισφορά των τραπεζών ή και να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |