Thursday, October 9, 2008

Συμφωνούν τα κόμματα στην αύξηση εγγύησης

Συμφωνούν τα κόμματα στην αύξηση εγγύησης


Τα κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ποσού της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία προσθέτει στην εμπιστοσύνη της κυπριακής πολιτείας προς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση του υπουργού Οικονομικών για εγγύηση μέχρι και το ποσό των €100 χιλ. των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, μιλώντας στη βουλή ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, αναφορικά με ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, είπε ότι «είτε ο κ. Ευαγόρου είτε το κόμμα του πρέπει να βοηθήσουν να αποσυρθούν όσα λέχθηκαν, για το καλό της κυπριακής οικονομίας», σημειώνοντας ακόμη πως η περαιτέρω συζήτηση του θέματος «μόνο ζημιά προκαλεί »

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του στη βουλή χαρακτήρισε «ως ένα πρώτο καλό βήμα που στέλλει μήνυμα σιγουριάς για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε σύσκεψη για την οικονομία στην οποία να συμμετέχουν όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς ώστε, όπως είπε, «να αξιοποιήσουμε την κρίση προς όφελος μας αντί να την αντιμετωπίζουμε με φοβία και μεμψιμοιρίες».

Την εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού των εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων χαιρέτισε και το ΑΚΕΛ.. Ο κ. Σταύρος Ευαγόρου, υπέδειξε ότι «είναι μια ενέργεια που ενισχύει περισσότερο την εμπιστοσύνη στην οικονομία ευρύτερα», ενώ σημείωσε ότι η παγκόσμια κρίση επηρεάζει σε λιγότερο βαθμό τη κυπριακή οικονομία». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει εισηγήσεις τις οποίες θα υποβάλλει στον υπουργό Οικονομικών για τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσει στον τουρισμό και στην αγορά κατοικιών από βρετανούς η οικονομική κρίση.

Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε τα μέτρα που λήφθηκαν για την εγγύηση των καταθέσεων και τη μείωση του βασικού επιτοκίου, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής, αξιοποιώντας και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε, η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε ότι «η ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς όχι μόνο δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα μεγιστοποιεί με τραγικές συνέπειες κυρίως για τα μικρομεσαία στρώματα των χωρών».

«Η απουσία ισχυρών εποπτικών αρχών και νομοθετικού πλαισίου διευκολύνει τη δημιουργία τέτοιων κρίσεων», είπε, υπενθυμίζοντας πως «ανάλογες εμπειρίες είχαμε και στην Κύπρο κατά την περίοδο της κρίσης στο ΧΑΚ».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |