Friday, March 6, 2009

Πάνω από τα 45 δολάρια το αργό-Κέρδη 4,4%

Πάνω από τα 45 δολάρια το αργό-Κέρδη 4,4%

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης που σημείωσε το δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, μετά την ανακοίνωση για αύξηση της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών στις ΗΠΑ. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η νέα έκθεση της Barclays η οποία αναφέρει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 76 δολάρια ως τα τέλη του έτους.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,91 δολάρια, ή 4,4%, στα 45,52 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,7%, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,6%. Το πετρέλαιο τύπου brent κινήθηκε πτωτικά κατά 0,3% κλείνοντας στα 43,51 δολάρια.

Barclays: Βλέπει το πετρέλαιο στα 76 δολ.

Το τέλος της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, προβλέπει η Barclay΄s Capital στην τελευταία έκθεση της. Η βρετανική τράπεζα, προβλέπει πως το β τρίμηνο η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ ως τα τέλη του έτους η τιμή θα φθάσει τα 76 δολάρια. Οι αναλυτές της τράπεζας, εκτιμούν πως η κινεζική ηγεσία θα αυξήσει τα ποσά που θα διαθέσει για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας πολύ πάνω από τα 585 δισ. δολάρια , και ως εκ τούτου, η ζήτηση για πρώτες ύλες θα αυξηθεί.

''Στα 60 δολ. το αργό εάν μειωθεί η παραγωγή από ΟΠΕΚ''

Αύξηση 35% στα 60 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να καταγράψει η τιμή του αργού εάν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής αυτό το μήνα, προβλέπει το λονδρέζικο fund BlueGold Capital Management LLP, το οποίο καταγράφει απόδοση 31% τη φετινή χρονιά. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής για τέταρτη φορά από το Σεπτέμβριο στην επόμενη συνάντησή του στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη, προκειμένου να δώσει ώθηση στις τιμές που έχουν κατρακυλήσει κατά 77% χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουλίου.

«Τα μέλη του ΟΠΕΚ μέχρι σήμερα έχουν συμμορφωθεί με τις περικοπές που έχει αποφασίσει το καρτέλ και είναι πιθανό να επιτύχουν να θέσουν ένα όριο στην τιμή του πετρελαίου», σημειώνει ο επικεφαλής των επενδύσεων της BlueGold, Pierre Andurand. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και πάλι τα 60 δολάρια σύντομα εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεχίσουν να συμμορφώνονται στις περικοπές και ο Οργανισμός αποφασίσει νέα περικοπή στην επόμενη συνάντησή του», τόνισε.

REPORTER.GR

No comments:

Share |