Tuesday, December 21, 2010

Στήριξη Κίνας στο ευρώ, δίνει ανάσα στο νόμισμα


Στήριξη Κίνας στο ευρώ, δίνει ανάσα στο νόμισμα

Η Κίνα στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Wang Qishan, προκαλώντας ράλι του ευρώ.

Κατά την έναρξη συνεδρίου στο Πεκίνο για τις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα στηρίζει τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «έχει λάβει συγκεκριμένη δράση για να βοηθήσει κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους».

Το ευρώ ενισχύεται έναντι των 14 από τα 16 πιο σημαντικά νομίσματα , εν μέσω σπέκουλας ότι επενδύσεις από την Κίνα, η οποία έχει το ποσό-ρεκόρ των 2,65 τρισ. δολαρίων αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, θα κατευνάσει τη δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των assets της περιοχής.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Wen Jiabao δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Κίνα στηρίζει το σταθερό ευρώ και δεν θα μειώσει τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Τα μέλη της ΕΕ έχουν λάβει σειρά μέτρων για να ανταποκριθούν ενεργά στην κρατική κρίση χρέους. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα και θα οδηγήσουν σε μια σταθερή ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο Wang.

Χθες το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου και του γιεν, νε μέσω σπέκουλας ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη θα συναντήσουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν κεφάλαια εν μέσω αλλαγών των προοπτικών των οικονομιών τους και υποβάθμισης αξιολογήσεων.

Αναλυτής της Nomura Holdings, ο Kurt Magnus, σχολιάζει πως «οι δηλώσεις του Wang θα ήταν ένα καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο για το ευρώ, εάν η στήριξη της Ασίας για την ΕΕ συνέχιζε και στο επόμενο έτος».

Ο Kurt Magnus τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πουλήσουν ευρώ και να μπουν στο νέο έτος με short θέση στο ευρωπαϊκό νόμισμα. «Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κανείς short στο ευρώ εάν η Κίνα συνεχίσει να στηρίζει το νόμισμα».



source: capital.gr

No comments:

Share |