Tuesday, December 21, 2010

Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Νοέμβριο


Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Νοέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Σε ιστορικό υψηλό επίπεδο ανήλθε ο δημόσιος δανεισμός της Μ. Βρετανίας το Νοέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υποφαινόμενη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Με τις φορολογικές εισφορές να ενισχύονται ετησίως μόλις κατά 3,1% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009 – η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δανεισμός του δημοσίου τομέα ανήλθε σε 23,3 δισ. λίρες τον Νοέμβριο, συγκριτικά με τα 17,4 δισ. λίρες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το ποσό αυτό υπερέβη κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν τον καθαρό δανεισμό στα 16,8 δισ. λίρες τον Νοέμβριο και ξεπέρασε το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ δανεισμού των 21,1 δισ. λιρών τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Οι μηνιαίες μετρήσεις ξεκίνησαν από το 1993.

Τα δυσμενή στοιχεία του Νοεμβρίου συνεπάγονται ότι η Μ. Βρετανία έχει δανειστεί 104,4 δισ. λίρες μέχρι στιγμής στο τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο, έναντι 105,1 δισ. λιρών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το Office for Budget Responsibility εκτιμά ότι ο καθαρός ετήσιος δανεισμός θα ανέλθει σε 149 δισ. λίρες, εξαιρουμένων των παρεμβάσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ONS ανέφερε ότι οι μη κεφαλαιουχικές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν 10,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, με τις δαπάνες αμύνης , υγείας και τη συνεισφορά της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. να ωθούν υψηλότερα τα αποτελέσματα.

Τα φορολογικά έσοδα, ωστόσο ήταν αδύναμα, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να υποχωρούν ελαφρώς σε ετήσια βάση.

Οι καθαρές χρηματικές απαιτήσεις του δημοσίου διαμορφώθηκαν σε 16,8 δις. λίρες το Νοέμβριο σε σχέση μ,ε τα 14,8 δις. λίρες του προηγούμενου έτους. Το μέγεθος αυτό ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων για απαιτήσεις 14,7 δις. λίρες.



source: capital.gr

No comments:

Share |