Thursday, January 22, 2009

Ποιος είναι ο T. Geithner που θέλει να ζεστάνει την οικονομία των ΗΠΑ...

Ποιος είναι ο T. Geithner που θέλει να ζεστάνει την οικονομία των ΗΠΑ...

Στη γενιά του Obama ανήκει ο 47χρονος υποψήφιος Υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner, αγνωστος μέχρι πρόσφατα, αλλά με κυρίαρχο ρόλο στην ομάδα του προκατόχου του Henry Paulson, από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα οικονομική κρίση. Πρόσωπο «καθαρό» από κάθε πολιτική φθορά, απολαμβάνει ευρεία αποδοχή και από τα δύο κόμματα, αφού ενώ το όνομα του δεν αναμείχθηκε σε κάποια «δυσάρεστη» κυβερνητική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις είχε λάβει ενεργό μέρος στη λήψη αποφάσεων (Bear Stearns, JPMorgan, Wachovia, Citigroup, κ.α.).Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης από το 2003, θεωρείται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, συμμετέχοντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει την Lehman Brothers να χρεοκοπήσει, και στην διαμάχη μεταξύ Citigroup και Wells Fargo για την εξαγορά της Wachovia.

Ο Geithner συνδέεται αμεσα με τον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, αφού ο πατέρας του ήταν διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Ίδρυμα Ford, και ο παππούς του είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Ford Motor, ενώ ήταν και σύμβουλος του προέδρου Αιζενχάουερ. Τόσο η δραστηριότητες της οικογένειας του, όσο και η παιδική ηλικία του Geithner (μεγάλωσε μεταξύ Ινδίας, Ταϊλάνδης, Ζιμπάμπουε) , καταδεικνύουν μια ιδιαίτερη «κλίση» προς τις ασιατικές χώρες. Επιπλέον, εκτός από την προϋπηρεσία του στο ίδρυμα Kissinger and Associates, έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, συνδυάζοντας πολύ καλές γνώσεις οικονομίας με τη λειτουργία της ισορροπίας των διεθνών σχέσεων.

Ο Geithner μαζί με το επιτελείο του καλείται να βγάλει τη χώρα από τη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, που ενώ το μέγεθος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που τη συγκρίνουν με αυτή του «κραχ» του 1929. Συμμετέχοντας στην ομάδα του Paulson γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα και τις ολιγωρίες μιας αμφισβητούμενης κυβέρνησης, κατά πολλούς συνυπεύθυνη για την κρίση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |