Thursday, January 22, 2009

2 στους 3 δυσκολεύονται να πληρώσουν

2 στους 3 δυσκολεύονται να πληρώσουν


Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι πλέον αισθητές στα πορτοφόλια των Kυπρίων, που δηλώνουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 70 που πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 2008 και τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν σήμερα, δύο στους τρεις κύπριους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους οικονομικούς τους λογαριασμούς τέλος του μήνα. Συνολικά, 67% των πολιτών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώνουν όλους τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα. Από αυτούς το 33% τείνουν να συμφωνήσουν ότι δυσκολεύονται και το 34% συμφωνούν απόλυτα.

Από την τελευταία φορά που τέθηκε αυτό το ερώτημα, την Άνοιξη του 2008, τα ποσοστά αυτών που δεν πιστεύουν ότι δυσκολεύονται σημείωσαν πτώση 10% ενώ αυτών που πιστεύουν το αντίθετο άνοδο της τάξης του 9%. Στην Ε.Ε.27 η πλειοψηφία (51%) δηλώνει ότι δεν δυσκολεύεται, ενώ το 46% ότι δυσκολεύεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την αγοραστική τους δύναμη, το 78% των Κυπρίων πιστεύουν ότι αυτή μειώθηκε. Αυτό είναι το ψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην ΕΕ27.

Τα μηνύματα της έκθεσης είναι ότι ο Κύπριος πολίτης νιώθει ότι επηρεάζεται από την οικονομική κρίση παγκόσμια, ανησυχεί για το μέλλον τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για την οικονομία της Ευρώπης. Φαίνεται, επίσης, μια κάμψη ανάμεσα στην κοινή γνώμη για το όφελος και πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ.

Παρά τη γενικότερη ικανοποίηση τους, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων (78%) δεν είναι ικανοποιημένη από το κόστος διαβίωσης στην Κύπρο. Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται για το κόστος ενέργειας, στέγασης και υγείας.

Το 88% των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυσαρεστημένοι με τις τιμές για την ενέργεια.

Δεύτεροι πιο δυσαρεστημένοι είναι οι Κύπριοι στο σύνολο της ΕΕ27 σε σχέση με τις τιμές για στέγη (93%).

Έξι στους δέκα Κύπριους (60%) είναι ικανοποιημένοι με την πρόνοια υγείας στην Κύπρο και μόλις το 8% θεωρεί ότι οι πρόνοια υγείας είναι πολύ κακή στην Κύπρο.

Δυσαρεστημένοι είναι οι Kύπριοι και με το Kυπριακό Kράτος Προνοίας. Μόλις ένας στους τρεις Κύπριους (33%) βρίσκει καλή την παροχή συντάξεων, ενώ μια μικρή πλειοψηφία των Κυπρίων (47%) δηλώνει δυσαρέσκεια σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ανισότητες και η πενία στην Κύπρο, ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο.

Σε ερώτηση στην οποία συγκρίνεται η ποιότητα ζωής στην Κύπρο με το μέσο όρο της ΕΕ27, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι καλύτερη, χαρακτηριστικό της εκτίμησης των Κυπρίων για τον τρόπο ζωής στην Κύπρο, αναφέρει η έρευνα. Μόλις 17% απάντησε ότι είναι χειρότερη.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, 85%, είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά (35% πολύ ικανοποιημένοι και 50% σχετικά ικανοποιημένοι).

Η πλειοψηφία των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (53%) θεωρούν ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι καλή, ενώ οι περισσότεροι πολίτες που διαμένουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δηµοκρατίας δεν αναμένουν αλλαγές µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες όσον αφορά την προσωπική τους κατάσταση.

Μόλις το 8% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 45% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει.

Οι πολίτες στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δηµοκρατίας στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να εµπιστεύονται τους βασικούς θεσµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διακυμάνσεις από το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο που κυμαίνονται από -9% μέχρι -15% στην εμπιστοσύνη για τα θεσμικά όργανα.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε στις περιοχές που είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και στα κατεχόμενα, με συμμετοχή ατόμων σε αστικές και αγροτικές περιοχές, ηλικίας 15 χρονών και άνω και διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2008.

Στις ελεύθερες περιοχές, το μέγεθος δείγματος ήταν 503 άτομα. Στα ΜΜΕ κυριαρχούσαν την περίοδο αυτή οι διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών για τη στιβαρότητα της κυπριακής οικονομίας εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και το ψηλό κόστος ηλεκτρισμού στην Κύπρου, πάλι σε σχέση με την οικονομική κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |