Thursday, January 22, 2009

Επενδυτικές: Cash is (not) king

Επενδυτικές: Cash is (not) king

Δεσμευμένο σε μετοχικές και κτηματικές επενδύσεις είναι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των είκοσι εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών, παρά τα ιδιαίτερα ψηλά καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, οι επενδυτικές διαθέτουν μόλις το ένα πέμπτο των κεφαλαίων τους σε μετρητά ή αντίστοιχα μετρητών. Τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα σε μετοχές, σε χρεόγραφα και σε ακίνητα.

Παρά το ότι οι τράπεζες προσέφεραν μέχρι πρόσφατα επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις πλησίαζαν το 8%, οι πλείστες επενδυτικές εταιρείες επέλεξαν να τοποθετήσουν σε τράπεζες ένα μικρό μόνο μέρος των κεφαλαίων τους. Συγκεκριμένα, τα μετρητά και τα αντίστοιχα μετρητών που δηλώνουν στις καταστάσεις των επενδύσεων τους οι επενδυτικές πλησιάζουν τα €116 εκ. στο σύνολο των €516 εκ. που είναι το ενεργητικό τους.

Η μεγαλύτερη επενδυτική, η Δήμητρα, έχει γύρω στα €61 εκ. σε μετρητά, το ένα τρίτο περίπου των κεφαλαίων που διαχειρίζεται. Άλλο ένα τρίτο του ενεργητικού ύψους €190 εκ. της Δήμητρα είναι τοποθετημένο σε ακίνητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και γύρω στο 10% σε τραπεζικές μετοχές. «Δειλά - δειλά, αρχίσαμε να κάνουμε αγορές μετοχών από τα μετρητά μας. Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλο ρίσκο συνεχίζουν τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές, μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε τρία με τέσσερα χρόνια, οι σημερινές τιμές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά κέρδη», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της Δήμητρα, Νίκος Μιχαηλάς.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική, η Elma, είχε το Σεπτέμβριο μόλις το 2% του ενεργητικού των €98 εκ. επενδυμένο σε τράπεζες. Το ένα τρίτο περίπου του ενεργητικού ήταν τοποθετημένο σε ακίνητα και ένα άλλο τρίτο σε μετοχές κυπριακών τραπεζών.

Από τις μεγάλες επενδυτικές, το ψηλότερο ποσοστό ρευστού έχει η θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, Αθηνά. Πέραν του μισού της ενεργητικού ύψους €48 εκ. είναι σε μετρητά και εισπρακτέα ποσά.

Οι άλλες δύο θυγατρικές τραπεζών έχουν τοποθετημένα σε καταθέσεις πολύ μικρότερα ποσοστά του ενεργητικού τους. Η θυγατρική της Λαϊκής, Apollo, έχει το 24% του ενεργητικού της ή €5,5 εκ. σε μετρητά και η Cytrustees, της Τρ. Κύπρου, μόλις 14% ή €4,3 εκ.

Άλλες τρεις μέσου μεγέθους επενδυτικές – η Unigrowth, η Jupiter και η Δωδώνη – έχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες ακόμα μικρότερα ποσοστά των κεφαλαίων τους.

Οι τοποθετήσεις σε καταθέσεις φαίνεται να αποτελούν εύκολη λύση για κάποιες από τις μικρότερες επενδυτικές. Η Empire και οι Καρυές έχουν κοντά στο 90% των κεφαλαίων τους σε μετρητά και η Τρίαινα γύρω στα τρία τέταρτα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |