Thursday, January 22, 2009

Προς εθνικοποίηση Royal Bank of Scotland και Lloyds

Προς εθνικοποίηση Royal Bank of Scotland και Lloyds

Πρόθυμες να διαθέσουν δισεκατομμύρια ακόμα ευρώ εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διασώσουν τις προβληματικές τράπεζες και να τονώσουν την οικονομία τους, με τη Βρετανία να εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, της Royal Bank of Scotland και της Lloyds, και το Βέλγιο να σχεδιάζει ένα δεύτερο γύρο στήριξης των τραπεζών, γεγονός όμως που δεν βοήθησε στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, καθώς οι μετοχές της KBC έχασαν περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους.

Παράλληλα στην αγορά στοιχείων ενεργητικού ενδέχεται να στραφούν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας εντός των προσεχών βδομάδων, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Μέρβιν Κινγκ. Στόχος της BoE είναι να «ξεπαγώσουν» οι πιστωτικές αγορές, καθώς η άνευ προηγουμένου μειώσεις επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα του 1694 δεν κατόρθωσαν να «κάνουν τη διαφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κινγκ.

Την ίδια ώρα, δεύτερο σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού κλάδου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, προσδοκώντας ότι θα εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παράσχει δεύτερη ένεση ρευστότητας στις γαλλικές τράπεζες ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμά μάλιστα ότι η πρωτοβουλία θα τύχει θερμής υποδοχής από την Κομισιόν, καθώς «πρώτον, το ύψος του πακέτου έχει ήδη συζητηθεί με την Επιτροπή και, δεύτερον, θα επιστρατεύσουμε έναν αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν που χρησιμοποίησε η Ιταλία για τη διάσωση των τραπεζών της». Ωστόσο ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν κερδοφόρες, ενώ η αξιοπιστία τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Στη Γερμανία, επιπρόσθετες εγγυήσεις έναντι χρεών της, ύψους 12 δισ. ευρώ, έλαβε η τράπεζα Hypo Real Estate, η οποία διεσώθη πρόσφατα από την κυβέρνηση της χώρας, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε χρηματοδότηση εν μέσω της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Η γερμανική τράπεζα θα μπορεί να δανείζεται έναντι των εγγυήσεων, που θα χορηγήσει το fund διάσωσης τραπεζών της χώρας, Soffin, μέχρι τις 12 Ιουνίου, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |