Thursday, January 22, 2009

Οριακή ανοδος για το αργό παρά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα

Οριακή ανοδος για το αργό παρά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα

Παρά τη θεαματική ανοδο στα αποθέματα αργού της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες το αργό κατά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, το αργό κατάφερε να κάνει την μεγάλη «ανατροπή» και να κλείσει με οριακά κέρδη. Συγκεκριμένα, κατά 6,1 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 16/1, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA) τα αποθέματα αργού διαμορφώθηκαν στα 332,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανέμεναν αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,8 εκατ. βαρέλια.

Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του αργού γύρισε σε αρνητικό έδαφος, όπου και παρέμεινε μέχρι και λιγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, το αργό σταμάτησε στα 43,67 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο 12 cents. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε αγγίξει ακόμα και το 10%. Η κατανάλωση του αργού και των προϊόντων του την εβδομάδα που μας πέρασε υποχώρησε κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 3,2% και στα 43,60 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου.

Η Νο1 χώρα πετρελαϊκών εξαγωγών, η Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα παραγωγής που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Chakib Khelil. Πρόκειται μάλιστα να προχωρήσει στη μείωση πριν από τις 15 Μαρτίου που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ

REPORTER.GR

No comments:

Share |