Wednesday, July 8, 2009

Κλείνει με αναπάντητα ερωτήματα το κεφάλαιο Μάντοφ

Κλείνει με αναπάντητα ερωτήματα το κεφάλαιο Μάντοφ


Η ποινή φυλάκισης 150 ετών που επιβλήθηκε αυτή την εβδομάδα στον Μπέρναρντ Μάντοφ κλείνει ένα μόνο από τα κεφάλαια που σχετίζονται με μία από τις μεγαλύτερες και πιο θορυβώδεις απάτες στην ιστορία.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο 71χρονος χρηματιστής ήταν ο μοναδικός που επωφελήθηκε από την «πυραμίδα» που είχε δημιουργήσει, παρά από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ότι ενεργούσε μόνος του. Μέχρι στιγμής, ο επί σειράς ετών λογιστής του, Ντέιβιντ Φρίχλινγκ, είναι το μοναδικό πρόσωπο στο οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανάμειξη στην υπόθεση.

Ο κ. Φρίχλινγκ κατηγορήθηκε για ψευδείς πιστοποιήσεις για την εταιρεία του κ. Μάντοφ, γεγονός που επέτρεψε την εξέλιξη της επενδυτικής απάτης. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται. «Δεσμευόμαστε να ασκήσουμε δίωξη εναντίον οποιουδήποτε εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση», δήλωσε ο εισαγγελέας, Λέν Ντάσιν.

Ο 33χρονος Μάικλ Σουάρτζ, ένα από τα θύματα της «πυραμίδας» του κ. Μάντοφ που κατέθεσαν στο δικαστήριο, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημένος με την ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, επιθυμεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και στα μέλη της οικογένειας του κ. Μάντοφ.

Η σύζυγος, ο αδελφός και οι δυο γιοι του κ. Μάντοφ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη ο τέως πρόεδρος του Nasdaq τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς τους θεωρούν επίσης ύποπτους, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνέργια ή ανάμιξη στην υπόθεση.

Πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Όπως επεσήμανε ο δικαστής Ντένι Τσιν που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την καταδικαστική απόφαση για τον κ. Μάντοφ, υπάρχουν ακόμη αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της ίδιας της απάτης.

Οι κατήγοροι δήλωσαν στη διάρκεια της δίκης ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια, στα έγγραφα που είχαν σταλεί στους επενδυτές πριν από τη σύλληψη Μάντοφ το ποσό υπολογιζόταν στα 65 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος ο κ. Μάντοφ είχε κάνει αρχικά λόγο για 50 δισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες του δικαστηρίου για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποζημίωση των θυμάτων δεν κατάφεραν να αποφέρουν περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, έχουν αρχίσει να καταθέτουν αγωγές εναντίον ορισμένων χρηματοδοτών του κ. Μάντοφ, προκειμένου να επιστραφεί στους επενδυτές ένα μέρος των χρημάτων. Ωστόσο, από την πλευρά των επενδυτών υπάρχει δυσαρέσκεια για την προσέγγιση που ακολουθείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Μετά τη λήξη της δίκης, το ενδιαφέρον αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί και στο ρόλο των αρμοδίων εποπτικών αρχών, όπως η SEC, που είχαν την ευθύνη της εποπτείας των δραστηριοτήτων του κ. Μάντοφ.

Financial Times

No comments:

Share |