Wednesday, July 8, 2009

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομία στο 2,5%

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομία στο 2,5%

Την παγκόσμια οικονομία να βγαίνει από την ύφεση και να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για το 2010 στο 2,5% από 1,9% στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,4% το 2009. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για συστημική αποτυχία του χρηματοοικονομικού συστήματος έχουν περιοριστεί, ενώ βασική του προτεραιότητα παραμένει η δημοσιονομικη εξυγίανση.

Αναλυτικά, ο παγκόσμιος οργανισμός περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το 2010, και σταθεροποίηση της οικονομίας της Ιαπωνίας. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται πιο αργή συγκριτικά με αυτή των ΗΠΑ.

Για το έτος 2009, το ΔΝΤ υποβάθμισε το ΑΕΠ της Βρετανίας στο 4,2% από 4,1%, ενώ περιμένει ανάκαμψη κατά 0,2% το 2010 από 0,4% στις προηγούμενες προβλέψεις της.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο οργανισμός αναφέρει ότι οι πιέσεις παραμένουν μικρές, όπως και οι κίνδυνοι για παρατεταμένο αποπληθωρισμό.

reporter.gr

No comments:

Share |