Wednesday, July 8, 2009

Υπο έρευνα οι Goldman Sachs και Morgan Stanley για χειραγώγηση του αργού

Υπο έρευνα οι Goldman Sachs και Morgan Stanley για χειραγώγηση του αργού

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής αγορών εμπορευμάτων θα βρεθούν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, για τις επενδυτικές τους κινήσεις που σχετίζονται με την ανοδο του αργού στα ιστορικά υψηλά των 147 δολαρίων πριν από ένα χρόνο περίπου. Στα πλαίσια της αναθεώρησης από την επιτροπή (Commodities Futures Trading Commission) των κανονισμών που ισχύουν στην αγορά εμπορευμάτων ενέργειας αυτόν τον μήνα, θα ερευνηθούν οι κινήσεις των δύο τραπεζών από τις αρχές του 1990 μέχρι και το 2008, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για χειραγώγηση των τιμών του αργού, μέσω των παραγώγων, swaps και over-the- counter αγοραπωλησίες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για κινήσεις swap μεταξύ των δύο τραπεζών, καθώς και εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, δήλωσε ο πρώην γενικός σύμβουλος της CFTC, Dan Waldman.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley μαζί μετρούν περίπου τα μισά από τα 15 δισ. δολάρια εσόδων, τα οποία αποκόμισαν οι 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, από την αγορά των εμπορευμάτων. Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, και των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού σχεδόν τριπλασιάστηκε τον Ιούλιο του 2008, αφού έφτασε στα 147 δολάρια, από 50 δολάρια τον Ιανουάριο του 2007.

reporter.gr

No comments:

Share |