Wednesday, July 8, 2009

Λουκέτο-σοκ σε hedge fund!

Λουκέτο-σοκ σε hedge fund!

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού λέει ο λαός και ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του κ. John Meriwether ο εμπνευστή και «ιδιοκτήτη» του άλλοτε κολοσσού των hedge funds, Long-Term Capital Management (LTCM) το οποίο κατέρρευσε το 1998 και ήταν υπεύθυνο για το γκρέμισμα της οικονομίας των ΗΠΑ. Τώρα και η δέυτερη έμπνευση του φαίνεται πως βουλιάζει. Το βασικό fund της σημερινής εταιρείας του, της JWM Partners απέτυχε όπως δείχνουν τα πράγματα και βάζει λουκέτο, έχοντα χάσει μέσα σε 18 μήνες 44%.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως το LTCM είχε βρεθεί σε δεινή θέση μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ασία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία τη διετία 1997-1998, καθώς είχε στοιχηματίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο στοίχημα γύρω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Οταν τον Αύγουστο του 1998 η Ρωσία ανέστειλε την εξόφληση των ομολόγων ( λόγω σημαντικής υποτίμησης του νομίσματος της και κυρήσσοντας default του χρέους της ) βυθίζοντας τις αγορές στον πάτο, το LTCM βάρεσε κανόνι καθώς έχασε το 90% των υπό διαχείριση κεφαλάιων του που συνολικά άγγιζαν τα 4,8 δισ. δολάρια, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σπέρνοντας παντού τον πανικό.

Μετά από αυτό το εγχείρημα , ο κ. Meriwether έστησε μία δεύτερη εταιρεία hedge fund, την JMW Partners της οποίας το κύριο fund, το Relative Value Οpportunity II από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2009 έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και έχει χάσει 44% της αξίας του και πλέον φημολογείται έντονα ότι οδεύει για λουκέτο.

Το κανόνι αυτό μάλιστα ανακοινώνεται σε μία στιγμή όπου η αγορά των hedge funds έχει μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από τις τεράστιες ζημιές του 2008 το οποίο και οδήγησε το 15% της βιομηχανίας, ή 1.471 hedge funds σε λουκέτο.

reporter.gr

No comments:

Share |