Wednesday, July 8, 2009

Τα μυστικά της Goldman Sachs

Τα μυστικά της Goldman Sachs


Πρόβλεψη: Η υπόθεση με το κλεμμένο λογισμικό της Goldman Sachs θα αμαυρώσει περισσότερο την εικόνα της απ΄ ότι θα επηρεάσει τα κέρδη της. Επίσης, θα διασκεδάσει όσους δε δουλεύουν εκεί ή δεν έχουν μετοχές της εταιρείας.

Στην περίπτωση που δεν έχετε δει τα πρωτοσέλιδα, ένας πρώην “μάγος” των υπολογιστών της Goldman και Ρώσος μετανάστης συνελήφθη από ομάδα πρακτόρων του FBI στο αεροδρόμιο του Newark στις 3 Ιουλίου. O Sergei Aleynikov κατηγορήθηκε πως έκλεψε και έστειλε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μυστικούς κωδικούς για υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιεί η εταιρεία για αυτοματοποιημένες συναλλαγές μετοχών και χρηματιστηριακών προϊόντων.

“Οι συναλλαγές που έγιναν... τυπικά φέρνουν στην εταιρεία κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο” σύμφωνα με αναφορά του ειδικού πράκτορα του FBI Michael G. McSwain. Η εταιρεία πιστεύει, λέει η αναφορά, πως αν τα προγράμματα καταλήξουν στα χέρια ανταγωνιστών της, η ικανότητά της να βγάζει κέρδη από τις στρατηγικές θα "μειώνονταν δραματικά."

Ο Aleynikov είπε στον πράκτορα του FBI πως δε διένειμε τα προγράμματα και πως τα είχε αντιγράψει κατά λάθος, ενώ συνέλεγε λογισμικό ανοιχτής πηγής (open source) πριν εγκαταλείψει τη δουλειά του στην εταιρεία.

Ένας από τους προϊσταμένους του Aleynikov είπε πως ο Ρώσος έφευγε για μια εταιρεία που ασχολούνταν με παρόμοιες συναλλαγές, όπου θα έβγαζε τρεις φορές τον ετήσιο μισθό που έπαιρνε από τη Goldman Sachs, ο οποίος ήταν 400.000 δολάρια, σύμφωνα με την αναφορά.

Η σύλληψη αναφέρθηκε πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου από τον αρθρογράφο του Reuters Matthew Goldstein. “Προσπάθησε κάποιος να κλέψει τη μυστική σάλτσα της Goldman Sachs;” αναρωτήθηκε.

Η ιστορία του γρήγορα προσέλκυσε πολύ ενδιαφέρον στο ίντερνετ, αν και δε φαίνεται να έχει χτυπήσει τη μετοχή. Η ιστορία περιλαμβάνει δηλώσεις από τη γυναίκα του Aleynikov και το δικηγόρο του πως ο φυλακισμένος είναι αθώος. (Γνωστοποίηση: ο Goldstein και εγώ γράψαμε πολλά ρεπορτάζ μαζί πριν φύγει από το BusinessWeek για το Reuters.)

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη ή να πει κάτι για το πόσο σημαντικό ήταν για την εταιρεία το κλεμμένο λογισμικό.

Τώρα, μπορεί να σκεφτείτε πως μια εταιρεία της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο θα έπρεπε να είναι πιο αποκαλυπτική για μια παραβίαση ασφαλείας που συνέβη σε δομικούς της τομείς.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια, ύστερα απ΄ όταν ένας πράκτορας του FBI είπε σε ένα δικαστικό έγγραφο πως “κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων” κινδυνεύουν. Αλλά η Goldman δεν πιστεύει πως προς το παρόν πρέπει να απαντήσει στους επενδυτές της σ΄ αυτή την περίπτωση.

Ίσως η Goldman δεν μιλάει γιατί η κλοπή δεν είναι αρκετά μεγάλη για να είναι “ουσιώδης”, αν και σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο πρέπει να γνωστοποιηθεί.

Τεχνικά, αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Ούτως ή άλλως, ο πράκτορας του FBI μίλησε για “εκατομμύρια” ενώ τα έσοδα της Goldman Sachs από τις συναλλαγές είναι δισεκατομμύρια –πιο συγκεκριμένα, 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, συναλλάγματα και εμπορεύματα και άλλο 1 δισ. δολάρια σε μετοχές το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο πράκτορας περιγράφει τα προγράμματα ως “αυτοματοποιημένα για συναλλαγές υψηλών όγκων.”

Αυτό ακούγεται σαν το είδος των συναλλαγών που γίνονται ηλεκτρονικά για μετοχές και προϊόντα σε αντίθεση με τις μεγάλες συμφωνίες για παράγωγα και μεγάλα πακέτα μετοχών και ομολόγων που διαπραγματεύονται.

Αυτές είναι οι συμφωνίες απ΄ όπου η Goldman Sachs βγάζει τα περισσότερα κέρδη της επί των συναλλαγών – αλλά η Goldman δε θα το επιβεβαιώσει.

Αν τελικά η παραβίαση δεν ήταν η σημαντική, η Goldman θα έπρεπε να το πει, ορθά και κοφτά. Τότε η ιστορία θα μπορούσε να μετακυλιστεί σε θέματα όπως οι κίνδυνοι του να κατεβάζει κάποιος αρχεία από τον υπολογιστή του ενώ αλλάζει δουλειές. Αλλά η Goldman Sachs, με το να μη λέει τίποτα, αφήνει γόνιμο έδαφος για εικασίες. Σωστά ή άδικα, το όνομα της Goldman Sachs πιθανόν να έρχεται πρώτο στο Google σε αναζητήσεις για διεθνή κατασκοπία, Ρώσικες συνωμοσίες και απειλές ασφαλείας για υπολογιστές.

capital.gr

No comments:

Share |