Wednesday, May 20, 2009

Πειραιώς: Στα 51,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη- Περιμένει βελτίωση στα επόμενα τρίμηνα

Πειραιώς: Στα 51,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη- Περιμένει βελτίωση στα επόμενα τρίμηνα

Στα 51,8 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 63% σε σχέση με τα 138,5 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στον διπλασιασμό των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 94% και διαμορφώθηκαν στα 80,8 εκατ ευρώ , στα σημαντικά έξοδα εκ τόκων που προήλθαν από το υψηλό κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων καθώς χαμηλές αποδόσεις του real estate.

H διοίκηση της Πειραιώς εκτιμά ότι τα σημάδια ανάκαμψης την παγκόσμια οικονομία, η ομαλοποίηση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου και η εκλογίκευση των επιτοκίων θα επιτρέψουν στην τράπεζα Πειραιώς να βελτιώσει την κερδοφορία της στα επόμενα τρίμηνα. Τα αποτελέσματα της τράπεζας Πειραιώς αντικατοπτρίζουν την γενικότερη τάση που επικρατούσε στο α΄ τρίμηνο του 2009 με τα υψηλά έξοδα εκ τόκων και τις προβλέψεις να επιδρούν αρνητικά.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί σημαντικά , τα δάνεια μειώθηκαν σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ενώ οι επισφάλειες αυξήθηκαν σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008 αλλά είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Όμως όπως όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν τα επόμενα τρίμηνα γενικά οι τράπεζες θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους αφού τα έξοδα από καταθέσειςέχουν μειωθεί , τα δάνεια αυξάνονται ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια είναι ελεγχόμενες.

Αν αξιολογηθούν στατικά τα κέρδη της Πειραιώς προφανώς οι επιδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές καθώς σημειώθηκε καθίζηση σε όλες της πηγές εσόδων. Τα καθαρά έντοκα έσοδα μειώθηκαν 4% τα χρηματοοικονομικά 51% ενώ τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 16%. Αντιθέτως τα έξοδα αυξήθηκαν 4% αν και είναι γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός περιορισμός.

Ταυτόχρονα και αυτό ίσως είναι από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία του α΄ τριμήνου που ως τάση θα παρατηρηθεί στις περισσότερες τράπεζες είναι ότι οι επιδόσεις από την Ελλάδα έχουν υποστεί καθίζηση ενώ αντιθέτως οι επιδόσεις από το εξωτερικό επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικό ότι επί συνόλου κερδών 51,8 εκατ ευρώ τα 30 εκατ προήλθαν από την Ελλάδα και τα 21,7 εκατ ευρώ από το εξωτερικό.

Αν όμως τα κέρδη της Πειραιώς αξιολογηθούν δυναμικά λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κατά 14% των καταθέσεωνκαθώς και την πρόβλεψη της διοίκησης ότι οι επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα θα βελτιωθούν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το α΄ τρίμηνο του 2009 μάλλον θα είναι και το χειρότερο για τηντρέχουσα οικονομική χρήση.

Αύξηση 14% στις χορηγήσεις

Στα 38,5 δις ευρώ διαμορφώθηκαν τα δάνεια της Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Ωστόσο αν συγκριθούν τα δάνεια με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έχουν σημειώσει μείωση κατά 450 εκατ ευρώ περίπου. Στο τέλος του 2008 τα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα 39 δις ευρώ.

Οι μόνες κατηγορίες δανείων που εμφάνισαν αύξηση ήταν τα στεγαστικά και καταναλωτικά σε σχέση με το τέλος του 2008. Μικρή μείωσαν εμφάνισαν και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο εξωτερικό. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 2,2% ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται στο 4,1%.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια εμφανίζει η τράπεζα Πειραιώς καθώς ο δείκτης διαμορφώνεται στο 10,9% εφόσον συμπεριληφθούν και τα 370 εκατευρώ από τις προνομιούχες μετοχές.

Ο δείκτης tier 1 καθαρός χωρίς υβριδικά και προνομιούχες μετοχές είναι ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |