Wednesday, May 20, 2009

Τράπεζες: δίκαια αποτιμημένες με βάση το Ρ/Ε αλλά υποτιμημένες βάση λογιστικής αξίας

Τράπεζες: δίκαια αποτιμημένες με βάση το Ρ/Ε αλλά υποτιμημένες βάση λογιστικής αξίας

Στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας Μάιος 2004- Μάιος 2009 τείνει ο πολλαπλασιαστής κερδών των ελληνικών τραπεζών μετά την άνοδο, τον υπερδιπλασιασμό για την ακρίβεια, των τιμών των μετοχών τους. Αντίθετα ο λόγος τιμή προς λογιστική αξία παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου της ίδιας περιόδου. Το μέσο Ρ/Ε του κλάδου διαμορφώνεται σε 12,03 (υπολογισμένο με τα καθαρά κέρδη του 2008) και τείνει στο μέσο ιστορικό των τελευταίων πέντε ετών που είναι 13,01. Oμως το πραγματικό τρέχον Ρ/Ε ίσως να είναι μεγαλύτερο καθώς θα υπολογιστεί με βάση τα κέρδη και του α' τριμήνου 2009 τα οποία όπως εκτιμούν οι αναλυτές θα είναι μικρότερα από αυτά του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Έτσι, θα τείνει προς το 13,01 εξάγοντας το συμπέρασμα πως οι τράπεζες είναι δίκαια αποτιμημένες με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Σημειώνεται πως η ελάχιστη τιμή που έγραψε εφέτος το Ρ/Ε ήταν το νούμερο 3,3. Κι αυτό γιατί οι τιμές των μετοχών ήταν κοντά στον πάτο ενώ υπολογιζόταν με τα trailing κέρδη (των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων), εξαιρουμένου του δ' τριμήνου το οποίο δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί και ήταν το χειρότερο. Στην Ευρώπη ο κλάδος αποτιμάται 15,6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2009 (το Ρ/Ε του 2008 είναι αρνητικό λόγω ζημιών του κλάδου στην Ευρώπη).

Σε όρους τιμής μετοχής προς λογιστικήαξία (P/BV) ο κλάδος των τραπεζών αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο 1,11 φορά τα ίδια κεφάλαια ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών είναι 2,2.

Η διαφορά οφείλεται στην αμφιβολία επενδυτών-αναλυτών ως προς τον ακριβή προσδιορισμό των ιδίων κεφαλαίων και στο κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν τις τεράστιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE) του παρελθόντος.

REPORTER.GR

No comments:

Share |