Tuesday, March 9, 2010

Fitch: Πολύ μικρός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας


Fitch: Πολύ μικρός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι πολύ μικρός, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απίθανο το σενάριο διάσπασης της Ευρωζώνης εξαιτίας μιας χρεοκοπίας.

Ενδεχόμενο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας δεν λαμβάνεται υπόψιν στην αξιολόγηση "BBB+" της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, υπογράμμισε τον Paul Rawkins, στέλεχος οίκου.

Αναφερόμενη στην έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα, η Fitch έκανε λόγο για περιορισμένο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις τους, γεγονός που θα ίσχυε ακόμη και αν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι ο οίκος δεν έχει θέσει αξιολογήσεις γερμανικών τραπεζών υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση με βάση την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στο κρατικό, τραπεζικό και εταιρικό χρέος της Ελλάδας, ανέρχεται σε λιγότερα από 35 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη του 2009, είναι δηλαδή συγκριτικά μικρή, αν ληφθεί υπόψιν ο ισολογισμός και τα κεφάλαια του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, στο σύνολό του.

Ξεχωριστά η Fitch εξέφρασε την ανησυχία της για την πορτογαλική τακτική σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν η χώρα υιοθετήσει άτολμη δημοσιονομική πολιτική, δεν αποκλείεται να δεχτεί υποβάθμιση της αξιολόγησης της, προειδοποιεί ο οίκος. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος έχει θέσει από το Σεπτέμβριο την αξιολόγηση "AA" της Πορτογαλίας σε "negative watch".

Για τη γειτονική Ισπανία, ο οίκος ανέφερε πως οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι είναι ακόμη "πολύ υψηλοί", παρά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης με μέτρα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο οίκος έχει θέσει αξιολόγηση "AAA" για την Ισπανία, με "σταθερό" outlook.

source: capital.gr

No comments:

Share |