Tuesday, March 9, 2010

Εμπορικά και οικόπεδα κινούν τα ακίνητα


Εμπορικά και οικόπεδα κινούν τα ακίνητα


Οι ντόπιοι αγοραστές συντηρούν την αγορά ακινήτων στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία του κτηματολογίου. Οι αγορές ακινήτων από κύπριους σημειώνουν αύξηση σε σχέση με πέρσι, ενώ αντίθετα η αγορά ακινήτων από ξένους κινείται πτωτικά.



Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την αύξηση που επιδεικνύεται από ντόπιους για αγορά εμπορικών ακινήτων και οικιστικών οικοπέδων, σημειώνοντας ότι αναμένεται βελτίωση στην εξωγενή ζήτηση από το καλοκαίρι. Κάποιοι από τους μεγάλους developers δηλώνουν ότι άρχισαν ήδη να γεύονται τους καρπούς των προσπαθειών που καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες για προώθηση του stock ακινήτων τους στη ξένη αγορά.

Η μείωση των τιμών των ακινήτων από developers που σε μερικές περιπτώσεις έφθασε και το 50% αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των κυπρίων για αγορές ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, το Φεβρουάριο οι αγορές ακινήτων από ντόπιους ανήλθαν σε 558 τεμάχια έναντι 398 τον περσινό Φεβρουάριο καταγράφοντας αύξηση 40,2%. Το δίμηνο του 2010, οι αγορές των κυπρίων καταγράφουν αύξηση 42,6% στα 1034 τεμάχια από 725 τεμάχια πέρσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηματομεσιτών Λευκωσίας, Κώστα Καδή, οι κύπριοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για αγορά «καλών» οικοπέδων και εμπορικών ακινήτων και αναμένεται το ενδιαφέρον να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση από κυπρίους και όσο υπάρχουν οι γενναιόδωρες και έντιμες προσφορές η τάση θα συνεχιστεί», σημείωσε ο business development director της Aristo Developers, Ήρως Μιλτιάδους.

Στο κόκκινο η ξένη ζήτηση

Σε αντίθεση με την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από κυπρίους, οι αγορές των ξένων περιορίστηκαν το Φεβρουάριο σε 146 τεμάχια από 163 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας μείωση 8,8%. Το δίμηνο του 2010, η ξένη ζήτηση καταγράφει μείωση 17,5% στα 240 τεμάχια από 291 πέρσι.


Πλήγμα δέχονται όλες οι επαρχίες πλην της Λευκωσίας και της ελεύθερης Αμμοχώστου, αν και οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί καθιστώντας δύσκολες τις ετήσιες συγκρίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, από το καλοκαίρι του 2010 αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την εξωγενή ζήτηση και ολόκληρος ο χρόνος αναμένεται να είναι καλύτερος από τον περσινό.

Ο κ. Μιλτιάδους επίσης εκτιμά ότι οι αγορές από μη κύπριους το 2010 θα κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα από ότι πέρσι. «Ήδη σαν εταιρεία έχουμε σημαντική ανάκαμψη όσον αφορά τις αγορές από μη Κυπρίους τους πρώτους μήνες του 2010 σε σχέση με πέρσι, ειδικότερα από ρωσόφωνες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία) και ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |