Thursday, April 17, 2008

Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα δομημένα προϊόντα

Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα δομημένα προϊόντα

Δέσμη νέων, αυστηρότερων κανόνων για τις τράπεζες -με επίκεντρο τον χειρισμό των «δομημένων» ομολόγων- εξήγγειλε χθες η Επιτροπή της Βασιλείας, η κορυφαία εποπτική αρχή του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ως απάντηση στην πιστωτική κρίση.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας -που έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη κίνηση της G7- είναι να κλείσει τα κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών, κενά που αναδείχθηκαν από τις απώλειες-σοκ των δεκάδων δισ. δολαρίων που «έγραψαν» μερικοί από τους μεγαλύτερους ομίλους του κόσμου.

Η Επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση υψηλότερων εισφορών για τον χειρισμό «δομημένων» προϊόντων, το κλείσιμο των «παραθύρων» που επιτρέπουν στις τράπεζες να αναλαμβάνουν υψηλό κίνδυνο παρακάμπτοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και την αύξηση του κόστους για τη διατήρηση «ευμετάβλητων» διαπραγματευτικών θέσεων.

Αύξηση κόστους

Εκτιμάται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους των τραπεζικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την έκδοση, την κατοχή και τη διαπραγμάτευση «δομημένων» χρεογράφων.

«Οι εποπτικές αρχές δεν μπορούν να προβλέψουν την επόμενη κρίση, αλλά μπορούν να αξιοποιήσουν τα διδάγματα των τελευταίων εβδομάδων ώστε να προωθήσουν ένα πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να αντιμετωπίζει τα σοκ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας -και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας- Νουτ Βέλινκ.

Οι κινήσεις των αρχών για «σφίξιμο των λουριών» της εποπτείας συναντούν έντονες αντιδράσεις από τις τράπεζες, οι οποίες πιέζουν για μια «χαλαρότερη» προσέγγιση, προτιμώντας να τακτοποιήσουν μόνες τους τα των οίκων τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής της Βασιλείας και της G7 θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο διαφανείς και ορθές πρακτικές, έστω και με... σφιγμένα δόντια.

«Οι τραπεζικές συναλλαγές θα γίνουν λιγότερο κερδοφόρες αλλά πιο ασφαλείς», σχολίασε ο οικονομολόγος της Unicredit Λουίς Μαλιανόκ. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση των τραπεζών. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μόνο οι εποπτικές αρχές μπορούν να προωθήσουν, όπως π.χ. οι αυστηρότερες ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια...».

Βρετανία

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) σε συνεργασία με την κυβέρνηση ετοιμάζουν παρέμβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων, μετά την προειδοποίηση των μεγαλοτραπεζιτών προς τον Γκόρντον Μπράουν ότι η πιστωτική κρίση είναι τόσο σοβαρή, που οι μικρότεροι τραπεζικοί όμιλοι ίσως υποχρεωθούν να «παγώσουν» τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οι τραπεζίτες έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον κ. Μπράουν να αφήνει να εννοηθεί ότι οι αρχές είναι έτοιμες να παρέμβουν, προκειμένου να μην κλείσουν οι «κρουνοί» του δανεισμού κυρίως προς τους νέους αγοραστές κατοικιών.

Τα σημεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η BoE οριστικοποιεί τα κύρια σημεία της παρέμβασης, μέσω της οποίας θα τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών και θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στη διατραπεζική αγορά και στη χορήγηση νέων πιστώσεων. Βάσει του σχεδίου -που χρειάζεται και την έγκριση της κυβέρνησης- η Τράπεζα θα ανταλλάξει χρεόγραφα που «στηρίζονται» σε στεγαστικά δάνεια με ομόλογα του βρετανικού Δημοσίου, για περίοδο τριών ετών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπράουν πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Τζ. Μπους, τον επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκε και τους κορυφαίους τραπεζίτες της Wall Street, για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |