Thursday, April 17, 2008

Οι κερδισμένοι της κρίσης...

Οι κερδισμένοι της κρίσης...

Οπως δείχνουν πλέον και τα «επίσημα» στοιχεία, ενώ οι παγκόσμιες αγορές και οι διεθνείς επενδυτές πάλευαν με το τσουνάμι της πιστωτικής κρίσης, κάποιοι συνέχιζαν να γεμίζουν τις τσέπες τους. Τα κεφάλαια της βιομηχανίας των hedge funds διαμορφώθηκαν στα 2,65 τρισ. δολάρια το 2007, σύμφωνα με έρευνα τoυ HedgeFund Intelligence, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με τα 2,079 τρισ. δολάρια το 2006. Πάντως, αξίζιε να σημειώθει πως το δέυτερο τρίμηνο του 2007 αποδείχθηκε σαφώς δυσκολότερο – πλην όμως κερδοφόρο - καθώς η ανάπτυξη των κεφαλαίων των hedge funds κυμ;anθηκε στο 6,6%.

Σύμφωνα με το HedgeFund Intelligence σήμερα υπάρχουν πάνω από 390 εταιρείες διεθνώς που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία των hedge funds και που ξεπερνούν σε ενεργητικό το 1 δισ. δολάρια η κάθε μία. Από αυτές, οι 144 βρίσκονται στη Νέα Υόρκη από 123 το 2006, ενώ το Λονδίνο παραμένει το απόλυτο κέντρο των hedge funds στην Ευρώπης με 75 εταιρείες, από 72 το 2006.

Οπως και στον υπόλοιπο κόσμμο, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείς γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Οι 22 κορυφαίες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, σήμερα ελέγχουν το 44% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, έναντι 37% τους προηγούμενους 12 μήνες.

Εντωμεταξύ, ένα άλλο «αποδεικτικό» στοιχείο του ότι την στιγμή που οι διεθνείς αγορές πάλευαν να επιπλεύσουν στα μποφόρ της πιστωτικής κρίσης, κάποιοι γινόντουσαν όλο και πλουσιότεροι, αποτελεί η έρευνα του Alpha Magazine, του περιοδικού των θεσμικών επενδυτών. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι μισθοί των «μεγάλων» της βιομηχανίας των hedge funds άγγιζαν επίπεδα ρεκόρ το 2007, ενώ οι «μικροί» επενδυτές ζούσαν τον εφιάλτη της κρίσης του subprime.

Τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε ο μισθός του 52χρονου κ. John Paulson, ιδρυτή της Paulson & Co, ο οποίος ανακυρήχτηκε και ο μεγάλος νικητής των hedge fund managers, ξεπερνώντας ακόμα και τον μισθό του κ. George Soros της Soros Fund Management o oποίος έφτασε τα 2,9 δισ. δολάρια.

Στην τρίτη θέση των πιο καλοπληρωμένων ηγετών της βιομηχανίας των hedge funds, βρέθηκε ο κ. James Simons της Renaissance Technologies Corp. κερδίζοντας 2,8 δισ. δολάρια, ενώ την τέταρτη θέση κατέκτησε ο κ. Philip Falcone της Harbinger Capital Partners με 1,7 δισ. δολάρια και την πέμπτη θέση ο κ. Kenneth Griffin της Citadel Investment Group με 1,5 δισ. δολάρια.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ο μέσος μισθός των 25 top managers διαμορφώθηκε στα 892 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά το εντυπωσικότατο 68% από το 2006, αγγίζοντας έτσι, επίπεδα ρεκόρ.

Η Paulson & Co το 2007 έβγαλε πολλά χρήματα από την κατάρρευση της βιομηχανίας των subprimes. Η επενδυτική αυτή εταιρεία κέρδισε περίπου 2,7 δισ. δολάρια σε προμήθειες στους πρώτους εννέα μήνες του 2007 καθώς «στοιχημάτισε» ενάντια των ομολόγων της αγοράς του subprime καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να ανταπεξέπλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις των πληρωμών.

Ιδού οι 10 πιο καλοπληρωμένοι διαχειριστές κεφαλαίων το 2007:

1) 3,7 δισ. δολάρια, John Paulson της Paulson & Co.

2) 2,9 δισ. δολάρια, George Soros της Soros Fund Management

3) 2,8 δισ. δολάρια, James Simons της Renaissance Technologies Corp.

4) 1,7 δισ. δολάρια, Philip Falcone της Harbinger Capital Partners

5) 1,5 δισ. δολάρια, Kenneth Griffin της Citadel Investment Group

6) 900 εκατ. δολάρια, Steven Cohen της SAC Capital Advisors

7) 750 εκατ. δολάρια, Timothy Barakett της Atticus Capital

8) 710 εκατ. δολάρια, Stephen Mandel Jr της Lone Pine Capital

9) 625 εκατ. δολάρια, John Griffin της Blue Ridge Capital

10) 520 εκατ. δολάρια, Andreas Halvorsen της Viking Global Investors

REPORTER.GR

No comments:

Share |