Thursday, April 17, 2008

USB: Ψαλίδι ΚΤ στα δικαιώματα ψήφου Ασπίς

USB: Ψαλίδι ΚΤ στα δικαιώματα ψήφου Ασπίς

Σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου των μεγαλομετόχων της Universal Savings Bank, ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value AAE, φαίνεται προέβηκε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της USB, η ΚΤ ανέστειλε δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν με το 19,55% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2008.

Η USB αναφέρει επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει όπως σε περίπτωση που κατά την 31η Δεκεμβρίου 2008 οι πιο πάνω εταιρείες εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους ποσοστό ελέγχου στη Universal Bank χωρίς τη γραπτή έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα συνεχιστεί για όσο χρόνο οι εταιρείες αυτές έχουν έλεγχο στη Universal Bank χωρίς τη γραπτή έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και οι δύο εταιρείες έχουν το 29,55% της USB και με την κίνηση της ΚΤ θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους μόνο για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Μέχρι το σημείο αυτό, ο νόμος δεν ζητά άδεια της ΚΤ για συμμετοχή σε κυπριακή τράπεζα.

Τον Ιανουάριο του 2007 ο όμιλος Ασπίς είχε λάβει από την ΚΤ άδεια για αγορά μέχρι του 50% της USB στα πλαίσια δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει. Με τη δημόσια πρόταση είχε εξασφαλίσει ποσοστό 22%. Αργότερα ρευστοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού και μετά το επανάκτησε από διάφορους μετόχους. Με τη σημερινή της επιστολή, η ΚΤ φαίνεται να ζητά από τον όμιλο Ασπίς να λάβει εκ νέου άδεια για τη συμμετοχή της στην USB.

Πέραν των δύο συνδεδεμένων με τον όμιλο Ασπίς εταιρειών, μεγαλομετόχοι της Universal Bank είναι επίσης η Path Holdings (25,495%), η Universal Life (9,99%), o Παύλος Σαββίδης (8,75%) και η Tygoonato Coffee Lounge Ltd (7,46%). Συνολικά, οι μέτοχοι αυτού κατέχουν το 77% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |