Thursday, April 17, 2008

Αλαλούμ για το τσιμέντο

Αλαλούμ για το τσιμέντο

Αναστάτωση στην οικοδομική βιομηχανία προκαλεί η αυξημένη ζήτηση τσιμέντου τους πρώτους μήνες του 2008. Τα εγχώρια τσιμεντοποιεία, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αυξημένη κατανάλωση τσιμέντου, συντονίζουν τις ενέργειες τους και προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις για να περιορίσουν το πρόβλημα που δημιουργείται. Όπως δήλωσε στη StockWatch ο οικονομικός διευθυντής του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, Γιώργος Σάββα, από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση τσιμέντου. Η κατανάλωση τσιμέντου για τους τρεις πρώτους μήνες του 2008, ανέφερε, έχει αυξηθεί κατά 15,7% - πέραν της αύξησης του 10% που σημειώθηκε κατά το 2007. Ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζεται και τον Απρίλιο του 2008.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2008 στις 330,1 χιλ. τόνους έναντι 263,2 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 25,4%.

Το Τσιμεντοποιίο Βασιλικού, υπογράμμισε ο κ. Σάββα, για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο αξιοποιεί τις μονάδες παραγωγής στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

«Με βελτιώσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, έχει πετύχει κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2008 αύξηση της συνολικής παραγωγής κατά 7,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Επιπλέον, έχει αναστείλει όλες τις εξαγωγές τσιμέντων και οι ποσότητες αυτές διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά. Το τμήμα πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους πελάτες για καλύτερο συντονισμό των εργασιών», σημείωσε.

Το Βασιλικό μελετά επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής μικρής ποσότητας τσιμέντου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής εάν παρουσιαστεί ανάγκη. Η χώρα στην οποία προσανατολίζεται η εταιρεία είναι η Ιταλία, σημείωσε ο κ. Σάββα.

Όσον αφορά τις μακρυπρόθεσμες κινήσεις, το Τσιμεντοποιίο Βασιλικού προγραμματίζει την αντικατάσταση των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μία νέα μονάδα προηγμένης τεχνολογίας και αυξημένης δυναμικότητας με συνολική επένδυση €135 εκ. Η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί από 1,85 σε 2,4 εκ. τόνους τσιμέντου ετησίως.

«Στα πλαίσια της υλοποίησης του πιο πάνω έργου θα εγκατασταθεί ένας νέος μύλος τσιμέντου δυναμικότητας 1,5 εκ. τόνων τσιμέντου μέχρι το τέλος του 2009, ο οποίος θα καλύπτει επαρκώς τις οποιεσδήποτε αυξημένες ανάγκες της αγοράς», τόνισε ο κ. Σάββα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |