Thursday, April 17, 2008

Καμπάνα SEC σε λογιστές AremisSoft

Καμπάνα SEC σε λογιστές AremisSoft

Πρόστιμο $262 χιλ. συμφώνησαν να πληρώσουν οι Κύπριοι λογιστές της AremisSoft, Savvides & Partners/PKF Cyprus, στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ως μέρος διακανονισμού στον οποίο κατέληξαν στην αστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει η πανίσχυρη αμερικανική αρχή εναντίον τους το Μάρτιο του 2006. Η SEC κατηγόρησε την Savvides & Partners/PKF Cyprus ότι λανθασμένα δήλωσε πως οι οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών της AremisSoft για το 1999 και το 2000 ήταν με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα. Οι κατηγορίες στρέφονταν κυρίως κατά του Παύλου Μελετίου, για τον οποίο η ΕΚ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι είχε λάβει μέρος σε συνεδρίες της AremisSoft στις οποίες εκτελεστικά της στελέχη συζήτησαν την χρηματοοικονομική απάτη που, σύμφωνα με τα Αμερικανικά δικαστήρια, διαπράχθηκε στην εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη SEC, η Savvides & Partners/PKF Cyprus, που εδρεύει στη Λεμεσό, δέχθηκε να προχωρήσει σε διακανονισμό χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί την ενοχή της στις κατηγορίες της εποπτικής αρχής. Με βάση το διακανονισμό η Savvides & Partners/PKF Cyprus, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1989 και εργοδοτεί 120 άτομα, θα πληρώσει διοικητικό πρόστιμο $262 χιλ. Το πρόστιμο περιλαμβάνει $107 χιλ., μέρος του οποίου έλαβε η εταιρεία ως αμοιβή για τον έλεγχο της AremisSoft, $49 χιλ. τόκο και άλλες $107 χιλ. ως επιπλέον αστικό πρόστιμο.

Επίσης, η Savvides & Partners/PKF Cyprus δέχθηκε την επόμενη πενταετία να απόσχει από δραστηριότητες στις αγορές που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της SEC. Μετά τη λήξη της πενταετίας, η Savvides & Partners/PKF Cyprus θα έχει δικαίωμα να ζητήσει αποκατάσταση της.

Για να ισχύσει ο διακανονισμός χρειάζεται επικύρωση από αμερικανικό δικαστήριο.

Η PKF είναι διεθνές δίκτυο λογιστικών εταιρειών με γραφεία σε 119 χώρες.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πριν δύο ακριβώς χρόνια η SEC ήρθε σε παρόμοιο διακανονισμό με την την PKF (UK) LLP και δύο συνεταίρους που ήταν αναμεμειγμένη στον έλεγχο της AmerisSoft το 2000.

Το Σεπτέμβριο του 2001 και μετά την παραίτηση του προέδρου της και άλλων στελεχών, η AmerisSoft κοινοποίησε την ύπαρξη χρηματοοικονομικών και λογιστικών παρατυπιών σε σχέση με την κυπριακή θυγατρική της Emerging Markets Group και δήλωσε ότι θα επαναδηλώσει προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις με σημαντικές αλλαγές. Ένα μήνα νωρίτερα είχε προσλάβει τους Deloitte & Touche να εξετάσουν παρατυπίες και να απονείμουν ευθύνες. Η εγκληματολογική έρευνα κατέδειξε ότι έσοδα $90 εκ. που είχαν δηλωθεί από την EMG για την λογιστική περίοδο που έληξε το 2000, δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν.

Το Μάρτιο του 2002, η εταιρεία έκανε αίτηση για χρεωκοπία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |