Monday, July 11, 2011

Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στην Κύπρο





















Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στην Κύπρο

Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη, στις 5:45 τη Δευτέρα, στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στην περιοχή Μαρί-Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, όλα τα θύματα είναι Κύπριοι, ενώ απέκλεισε τη δολιοφθορά σε σχέση με την έκρηξη. Από το σύνολο των τραυματιών, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία- από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.



Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.


Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης, είναι μεταξύ των 12 νεκρών

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς


Το χρονικό της τραγωδίας

Οι ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 6 το πρωί, από φωτιά σε δύο από τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν από τρία χρόνια από πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Υπάρχουν αναφορές για πλημμελή φύλαξη των κιβωτίων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη η πυροσβεστική εξέτασε το σημείο όπου υπήρχαν τα κοντέινερ με τα πυρομαχικά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ψύχονται συνεχώς γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Η κυβέρνηση απηύθυνε σε πρώτη φάση έκκληση στο κοινό να μην προσέρχεται στα νοσοκομεία αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, κάτι που δείχνει ότι ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι μεγάλος.

Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη για αίμα.

Χριστόφιας: Μαύρη μέρα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετέβη στο χώρο της τραγωδίας. "Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", δήλωσε και πρόσθεσε: "Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω".

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα".


Η περιοχή, σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.


Λόγω της έκρηξης υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου. Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες.

Ο δρόμος έξω από τη Βάση ήταν γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων. Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Η αστυνομία είχε μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.


Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού. Η έκρηξη προκλήθηκε την ώρα που πυροσβέστες και άνδρες της μονάδας προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε ξέσπασε νωρίτερα.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε.




Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχουν Έλληνες στη Βάση.


Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια, στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

------


ΕΤΣΙ "ΑΠΟΘΗΚΕΥΑΝ" ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

Ιδού το έγκλημα!


Στην φωτογραφία που εξασφάλισε το Politis Online, φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη, πριν την φονική έκρηξη και την καταστροφή που ακολούθησε στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί, ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.



Tο εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.


Όπως έγινε γνωστό, ο διοικητής του στρατοπέδου, Αντρέας Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση. Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές προς το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους.



source: nooz.gr, politis-news.com

No comments:

Share |