Monday, January 21, 2008

Τι κεφάλαια θα αντλήσουν οι τράπεζες το 2008

Τι κεφάλαια θα αντλήσουν οι τράπεζες το 2008

Περί τα 14 δις ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2008 ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και να υλοποιήσουν τα business plan. Ο προγραμματισμός αυτός στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι στο α' τρίμηνο του 2008 οι στρεβλώσεις στις αγορές θα παραμείνουν, στο β' τρίμηνο οι συνθήκες σταδιακά θα εξομαλύνονται με προοπτική μέσα στο β' 6μηνο του 2008 να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η βελτίωση του κλίματος.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η Πειραιώς αλλά και η Eurobank εφόσον η κρίση συνεχισθεί και τα επιτόκια στην διατραπεζική παραμείνουν υπό καθεστώς στρέβλωσης είναι διατεθειμένες να ενεχυριάσουν δάνεια τουςστην Κεντρική Τράπεζα και έναντι αυτής να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας τους ως έσχατη λύση.

Πάντως και έως ότου τα επιτόκια επανέλθουν στα φυσιολογικά τουςεπίπεδα και περιοριστούν τα προβλήματα ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώνουν αυξημένα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια παντός τύπου που θα συνάπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 1 δις ευρώ που δανείζονται οι τράπεζες πληρώνουν ετησίως 50 εκατ ευρώ.

Δηλαδή θεωρητικά αν παραμείνουν οι στρεβλώσεις στην αγορά για τα 14 δις ευρώ θα πληρώσουν 700 εκατ ευρώ που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση σε σχέση με το 2007 όπου για το ίδια ποσά θα πλήρωναν 600 εκατ ευρώ. Το 2007 οι τράπεζες πλήρωσαν περίπου 600 εκατ ευρώ σε τόκους για πάσης φύσεως δανεισμού. Αν η κρίση διαφανεί ότι ολοκληρώνεται μέσα στο α΄ 6μηνοο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος στα κέρδη των τραπεζών όμως αν παραταθεί τότε και τα έσοδα των τραπεζών θα επηρεαστούν δυσμενώς.

Οι τράπεζες που έχουν αυξημένες ανάγκες ρευστότητας είναι αυτές που διαθέτουν λόγω δανείων προς καταθέσεις πάνω από το 100% και αυτές είναι η Eurobank με 140% η Πειραιώς με 135% και με 130% η Alpha bank αλλά και η Emporiki Bank. Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες την μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιήσει η Eurobank μέσα στο 2008και θα κινηθούν κοντά στα 4 δις ευρώ δηλαδή χαμηλότερα κατά 3 δις ευρώ από αυτά που εκτιμούσε η Deutsche bank.

Τα κεφάλαια αυτά τα οποία δεν σχετίζονται με την κεφαλαιακή επάρκεια η οποία είναι ισχυρή αλλά με την ρευστότητα θα αντληθούν μέσω τιτλοποίησης δανείων αλλά και καλλυμένων ομολογιών. Την δεύτερη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιήσει η Alpha bank η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 4 δις ευρώ.

Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι τα 4 δις ευρώ θα αντληθούν μέσω τιτλοποιήσεων και άλλων μορφών δανεισμού. Συγκεκριμένα 2 δις ευρώ θα αφορούν τιτλοποιήσεις.

H Alpha bank έως τώρα δεν έχει τιτλοποιήσει δάνεια της. Διαθέτει ένα αποθεματικό δανείων που θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν ύψους 14 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ θα τα αντλήσει μέσω κοινών ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολογιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Eurobank όσο και η Alpha bank μελετούν αυτή την περίοδο τις εκδόσεις των καλυμμένων ομολογιών. Η Alpha bank όσον αφορά την ενίσχυση των ιδίων της κεφαλαίων δεν αναμένεται να προβεί αύξηση κεφαλαίου.

Την 3η μεγαλύτερη άντληση ρευστότηταςμέσα στο 2008 θα πραγματοποιήσει η Πειραιώς η οποία σύμφωνα με την διοίκηση θα είναι της τάξης των 2,5 δις ευρώ και θα προέλθει μέσω τιτλοποίησης και καλλυμένων ομολογιών και κοινών ομολογιακών δανείων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει ήδη αντλήσει 2,1 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,3 δις ευρώ από τιτλοποίηση και 800 εκατ από ομολογιακές εκδόσεις. Ουσιαστικά διαθέτει 4,6 δις ευρώ ρευστότητα η οποία μπορεί να καλύψει τα αναπτυξιακά της πλάνα μέχρι το τέλος του 2008.

H Emporiki bank έχει αντλήσει συνολικά 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2007 και για το 2008 θα προβεί σε ενίσχυση της ρευστότητας της κατά 1,5 με 2 δις ευρώ και θα αφορούν κοινά ομολογιακά δάνεια και ενδεχομένως τιτλοποιήσεις.

Η Εθνική τράπεζα διαθέτει σχέση δανείων προς καταθέσεις περί το 90% άρα διαθέτει ακόμη πλεονάζουσα ρευστότητα. Για το 2008 δεν σχεδιάζεται κάποιο πρόγραμμα αλλά αν προβεί μάλλον στο β΄ 6μηνο του 2008δεν θα υπερβαίνει τα 500 με 700 εκατ ευρώ.

Η ATE Bank πέραν της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 500 εκατ ευρώ δεν σχεδιάζει άλλη έκδοση. Διαθέτει λόγω χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου 80% και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Πάντως με βάση πληροφορίες η ΑΤΕ σχεδιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της να προχωρήσει σε stock options το οποίο όμως μπορεί και να αποτελέσει μια έμμεση αλλά μικρή αύξηση κεφαλαίου. Π.χ. η ΑΤΕ να διαθέσει μετοχές έναντι 2 ευρώ ανά μετοχή και να αντλήσει περί τα 60 εκατ ευρώ.

Παράλληλα θα πωλήσει την συμμετοχή της στην FBBank από την οποία προσβλέπει ότι θα λάβει περί τα 80 εκατ ευρώ. Με αυτές τις κινήσεις θα ενισχύσει κεφάλαια αλλά και ρευστότητα.

Οι όμιλοι της Marfin και της τράπεζας Κύπρου δεν σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις τουλάχιστον για τους επόμενους 5 μήνες, ενώ για τη Marfin φαίνεται ότι απομακρύνεται και το σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αύξηση δεν θα πραγματοποιηθεί το 2008. Ταυτόχρονα αν προκύψουν ανάγκες ρευστότητας θα τις καλύψει μέσω της Dubai Investment Group. Η τράπεζα Κύπρου δεν σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στο 2008 ωστόσο ενδέχεται να προχωρήσει σε μικρές κινήσεις άντλησης ρευστότητας.

Τι έχουν δανειστεί οι τράπεζες

Η Εθνική τράπεζα έχει δανειστεί συνολικά τα τελευταία χρόνια 1,5 δις ευρώ και σε τοκοχρεολύσια σε ετήσια βάση για αυτούς τους τίτλους καταβάλλει 65 με 70 εκατ ευρώ.

Η Alpha bank έχει δανειστεί συνολικά 10 δις ευρώ εκ των οποίων 8 δις είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός, 1,2 δις ευρώ δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και 880 εκατ ευρώ υβριδικοί τίτλοι.

Συνολικά η Alpha σε τοκοχρεολύσιακαταβάλει 420 εκατ ευρώ τα οποία εμφανίζονται στα έξοδα εκ τόκων. Η Eurobank έχει εκδώσει 10 δις ευρώ ομολογιακά δάνεια εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ αφορούν τιτλοποιήσεις και 6 δις ευρώ κοινά ομολογιακά δάνεια και άλλες εκδόσεις. Η Πειραιώς διαθέτει συνολικά σε ομολογιακά δάνεια και άλλες εκδόσεις 6,8 δις ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |