Monday, January 21, 2008

Αυτή την διόρθωση θα την θυμάται για καιρό η αγορά

Αυτή την διόρθωση θα την θυμάται για καιρό η αγορά

Ιστορική πτώση 6,17% σημείωσε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., που έκλεισε 283 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή, στις 4.304,25. Τέτοιας έντασης διόρθωση έχει να δει η «Σοφοκλέους» από τον Σεπτέμβριο του 2001 και στη συνέχεια «είδε» άλλες τρεις φορές σημαντικές διορθώσεις, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. «Από τον τζίρο μπορούμε να καταλάβουμε ότι ναι μεν κάποιοι πουλούσαν, αλλά υπήρχαν και κάποιοι που αγόραζαν», δηλώνει στο «R» ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλος. Για να συμπληρώσει:

«Η πορεία της αγοράς δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες χρήσιμες για αυτούς που θέλουν να τις αξιοποιήσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ένα ακόμα στοιχείο που ήρθε να επιβαρύνει τις αγορές είναι ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ασφαλίσει ομόλογα.

Η υποβάθμιση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν τις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών τους αλλά και των μετοχών των κατόχων τους.

Την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την εταιρία AMBAC και την εταιρία MBIA που είναι οι δυο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξειδικευμένοι στην ασφάλιση ομολόγων.

Με την υποβάθμιση αυτή όλη η αγορά των ομολόγων που εκδίδονται για λογαριασμό κυρίως Δήμων και κρατών, συνολικής αξίας 2,3 τρις δολαρίων, κλυδωνίζεται. «Τα hedge funds ήταν δανεισμένα και δεν ξέρουμε το leverage του δανεισμού τους», καταθέτει την δική του άποψη για τα τεκταινόμενα στις αγορές ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας.

«Οι πρώτοι περιόριζαν τις θέσεις τους σε μετοχές και δημιουργούσαν margin calls στους επόμενους. Στη συνέχεια προέκυψε το πρόβλημα με τα ομόλογα. Κατά την άποψή μου δεν λέει κάτι αν έχουμε γρήγορη αντίδραση».

Ζητήσαμε από επιχειρηματία να μάς εξηγήσει την ποιότητα των πωλητών και μας είπε ότι, «κάθε μέρα που κοιτάζω το μετοχολόγιο οι βασικές θέσεις των ξένων παραμένουν αναλλοίωτες. Δεν αποκλείω κινήσεις τύπου swap», μάς είπε επί λέξει…

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι, «είμαστε σε φάση αναμονής. Προφανώς, η τάση θα δοθεί από το εξωτερικό. Ασχημο νέο αποτελεί το γεγονός ότι η Wall Street παραμένει κλειστή σήμερα. Αν λειτουργούσε η εκεί αγορά ενδεχομένως να απορροφούσε μέρος των κραδασμών».



Eνδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο Χ.Α., ήταν ότι η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε στο «κόκκινο», 275, έναντι 10 (...) που ενισχύθηκαν και άλλων δέκα που παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατ. ευρώ, με 63,566 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Μεγαλύτερο ήταν το πακέτο των 2 εκατ. τεμαχίων που άλλαξε χέρια στην Alpha Bank, με αγοραστή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τον κ. Ι. Κωστόπουλο.

Πληθώρα μετοχών κατέγραψε απώλειες πάνω από 13%, με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί χαμηλά στις 4.292 μονάδες. Οι όποιες αντιδράσεις ήταν μέχρι την περιοχή των 4.350 μονάδων για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα προαναφερόμενα επίπεδα κλεισίματος.

Μεγάλη ήταν η «βουτιά» στην Alpha Bank, που υποχώρησε κατά 5,53%, στα 21,54 ευρώ με 3,8 εκατ. τεμάχια, η ΕΤΕ κατά 5,56%, στ6α 40,80 ευρώ, η Eurobank σε ποσοστό 6,93%, στα 18,80 και η Πειραιώς κατά 5,17%, στα 20,90 ευρώ.

Κλείσιμο στα 28 ευρώ για την ΔΕΗ και πτώση 9,68% με 639 χιλιάδες τεμάχια, κατά 3,82% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 24,16 και κατά 4,20%, στα 21,46 κατρακύλισε ο ΟΤΕ. Απώλειες σημαντικές έγραψαν η ΑΤΕ σε ποσοστό 6,19%, στα 3,64 ευρώ, η Κύπρου κατά 8,11%, στα 9,74, η Marfin Popular κατά 10,05%, στα 6,62 ευρώ.

Απώλειες πάνω από 5,5% παρουσίασε η Σιδενόρ, κατά 13,27% «βυθίστηκε» η ΕΥΔΑΠ, στα όρια των 9 ευρώ, κατά 6,74% η ΕΧΑΕ, με κλείσιμο στα 189 ευρώ, το Τ.Τ. κατά 5,48%, στα 10,70, η ΕΛΤΕΧ σε ποσοστό 8,48%, στα 8,42 ευρώ κατά 3,57% η Coca Cola, στα 27 ευρώ.

Παρά την θετική σύσταση από την UBS, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πίεσαν σημαντικά την μετοχή της Μυτιληναίος, στα 9,54 ευρώ.

Την μεγαλύτερη πτώση κατά 19,72% σημείωσε η μετοχή της Paperpack, κατά 19,64% της Ρίλκεν, Κρέκα κατά 19,62%, Rainbow κατά 18,92%, Σελόντα κατά 15,09%, Καλπίνης -Σίμος κατά 14,63% και Νηρέας κατά 13,47%.



Marfin Analysis: «Αποκρουστική» αγορά



Με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 5,6% διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων δύο ημερών, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί απώλειες 11,4%, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Marfin Analysis. Οι πιθανότητες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία παραμένουν πολύ υψηλές και οι συνολικές ζημιές από τα subprime δεν ακόμη αποτιμηθεί, έτσι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές παραμένει ρευστή.

Καθώς δεν υπάρχουν κάποια μεσοπρόθεσμα στοιχεία τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς από τις διεθνείς.

Επισημαίνεται ότι ορισμένες εταιρίες διαπραγματεύονται με ελκυστικό P/E, δημιουργώντας έτσι ελκυστικές ευκαιρίες επενδύσεων.

Παρόλα αυτά δεδομένου του ότι η εικόνα παραμένει «αποκρουστική» σε διεθνές επίπεδο, της ανάγκης για ρευστότητα κεφαλαίου, της τάσης για μειωμένη έκθεση σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις και της απρόθυμης στάσης των επενδυτών, η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει το κύριο χαρακτηριστικό και αυτής της εβδομάδας και να οδηγηθεί ορισμένες σε υπερβολικές αντιδράσεις. Η λίστα με της κορυφαίες μετοχές περιλαμβάνει την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, τον ΟΠΑΠ, την Intralot, τη Jumbo και τη ΜΕΤΚΑ.

REPORTER.GR

---

Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές


ΚΑΤΑ περίπου 300 δισ. δολ. συρρικνώθηκε σήμερα η αξία των ευρωπαϊκών μετοχών με τους γενικούς δείκτες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Σεπτέμβριο του 2001, την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η καθίζηση των ευρωπαϊκών μετοχών αποδίδεται στις εντεινόμενες ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναθεωρούν ήδη προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] έκλεισε στις 5.78,2 μονάδες (-5,48%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 [.FCHI] στις 4.744,45 μονάδες (-6,83%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.790,19 μονάδες (-7,16%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε στις 1.286,14 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 1.278,79 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Στην Ελβετία ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε 5%, ενώ στη Μαδρίτη οι απώλειες του δείκτη IBEX άγγιξαν το 7%.

Πτώση 6,17% στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.304,25 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 6,17%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 4.292,84 μονάδες.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πτώση. Ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ οδήγησε τους ξένους θεσμικούς σε ρευστοποιήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο», δήλωσε στο Reuters ο κ. Νίκος Γαλούσης επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή. «Οι πωλήσεις ήταν εισαγόμενες και αφορούσαν όλους τους κλάδους. Περισσότερο επλήγησαν οι τράπεζες όπου υπάρχουν οι περισσότερες ανησυχίες για μείωση της κερδοφορίας ή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών», πρόσθεσε.

Για εισαγόμενες πιέσεις έκανε λόγο νωρίτερα και ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος [Βλέπε άρθρο] .

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 63,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μόνο 10 μετοχές ενισχύθηκαν, 276 κατέγραψαν απώλειες και 10 παρέμειναν σταθερές, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες: Πρώτων υλών κατά 11,79%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 9,76%, των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 9,70%, της Τεχνολογίας σε ποσοστό 8,28%,των Χημικών κατά 8,11%,των Μέσων Ενημέρωσης κατά 7,08% και των Τραπεζών κατά 6,33%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 6,00%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80,έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 5,50%.

Κατέρρευσαν οι ασιατικές αγορές

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε σήμερα στις 23.818,86 μονάδες σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση κατά 5,5%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2001.

Πτώση πάνω από 5% σημείωσε σήμερα και το χρηματιστήριο της Σαγκάης, με τον κινεζικό δείκτη να διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων, στις 4.9144, 44 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] υποχώρησε κατά 3,86% και έκλεισε στις 13.325,94 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 25 Οκτωβρίου 2005. Από τις αρχές του 2008 καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξεως του 13%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι τραπεζών, τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές της Toyota Motor και της Honda υποχώρησαν κατά 3,3% και 4% αντιστοίχως. Η μετοχική τιμή της τράπεζας Mitsubishi UFJ Financial Group απώλεσε 6,2%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |