Monday, January 21, 2008

Μοrgan Stanley: H bear market ήρθε!

Μοrgan Stanley: H bear market ήρθε!

«Ζούμε μια bear market και οποιοδήποτε ανοδικό ξέσπασμα είναι ευκαιρία για πωλήσεις μετοχών», τονίζει η Morgan Stanley σε νέα έκθεση της. «Δεν αλλάζουμε τίποτα στην υπάρχουσα στρατηγική μας και συνεχίζουμε να προτιμούμε την ρευστότητα έναντι των μετοχών, τις αμυντικές μετοχές έναντι των κυκλικών και την υψηλή κεφαλαιοποίηση έναντι της μικρής. Τα βασικότερα θέματα των αγορών για το 2008 είναι η υπομονή, η ύφεση της κερδοφορίας, η ύφεση της αμερικάνικης οικονομίας η οποία θα μεταδοθεί διεθνώς, η bear market, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η απομάκρυνση από τις μετοχές «αξίας».

Η μεταβλητότητα των αγορών θα είναι έντονη όπως ακριβώς και την περίοδο 1989-92.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως παρόλο που οι δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας και κλίματος των αγορών είναι σε υπερβολικά bearish επίπεδο, και όταν συμβαίνει αυτό συνήθως αρχίζουμε και είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των μετοχών - και στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει σε μία φάση bull market, αυτή είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή για να αγοράσει κανείς καθώς το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ράλι είναι μεγάλο – δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε!

Είμαστε σε bear market πλέον και αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε ένδειξη δύναμης των αγορών, ο στόχος είναι το ξεφόρτωμα των μετοχών.

Αυτό ενδέχεται να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την βοήθεια μιας μεγάλης μείωσης επιτοκίων απο την Fed. H συμβουλή της Morgan Stanley είναι «πουλήστε την στιγμή αυτής της δύναμης της αγοράς».

Οπως υποστηρίζει ο διεθνής οίκος η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα είναι αρνητική φέτος και αυτό σημαίνει ότι η υπομονή θα είναι το κλειδί της επενδυτικής στρατηγικής. Ο πάτος της αγοράς δεν έχει βρεθεί ακόμη, σημειώνει χαρακτηριστικά, και όλοι οι δείκτες της φωνάζουν «μην αγοράζετε ακόμη».

REPORTER.GR

No comments:

Share |